Amagermuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amagermuseet
Lokalisering av Amager ved København
StedNordre Kinkelgade 18A,
2791 Dragør
Danmark
TypeKulturhistorie
MuseumsdirektørIngeborg Philipsen
Etablert1922
Kart
Amagermuseet
55°36′03″N 12°38′10″Ø
AdresseNordre Kinkelgade 18A, 2791 Dragør
Nettstedhttps://www.museumamager.dk/

Amagermuseet er et kulturhistorisk museum i landsbyen Store Magleby på Amager ved København.

Museet ble etablert i 1922 og er innrettet i to bindingsverkgårder i fire lengder.

Amagerdrakt.

I de faste utstillingene presenteres historien om de nederlandske bøndene som ble invitert av Christian for å dyrke grønnsaker for både det kongelige slott som markedene i København av en kvalitet som Nederlandene var kjent for.[1] Store Magleby sogn ble kjent som «Hollenderbyen» da 163 familier kom til Amager fra flere steder i de daværende Nederlandene, også det nåværende Belgia. Amagermuseet er karakterisert av en grønn og levende idyll. I den frodige grønnsakshagen vokser det georginer, dahlia og andre vakre kulturplanter. Der dyrkes også rotfrukter og kål, slik som det har vært i århundrer på Amager.

I juli måned er det stor aktivitet av frivillige som deltar i å framstille en tidstypisk dansk gård fra rundt 1900 med alle de aktiviteter som da var vanlige: vasking av tøy på vaskebrett og hjelp med melkingen, baking av pannekaker i sommerkjøkkenet, stopping og strikking, foring av husdyrene, oppgraving og rensning av grønnsaker og meget annet.

Museet inneholder også tidstypisk interiør fra Store Magleby i Dragør og Tømmerup. Det er også utstillinger av billedkunst – deriblant av Julius Exner (1825–1910) – og en samling av tradisjonelle folkedrakter som er typiske for regionen. Det finnes også en hagebruksutstilling.

I 2008 fusjonerte Amagermuseet med Dragør Museum til Museum Amager.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Amagermuseet», Visit-dragoer.dk. Besøkt 4. april 2015
  2. ^ «Amagermuseet», Den store danske. Besøkt 4. april 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]