Dansk Skolemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dansk Skolemuseum
PlasseringRådhusstræde 6
Etablert1887
AdresseRådhusstræde 6, 1466 København K

Skolemuseet på hjørnet av Rådhusstræde og Kompagnistræde i København.

Dansk Skolemuseum (også kalt Skolemuseet) er et nasjonalt, kulturhistorisk museum som foretar innsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling av Danmarks utdannelses- og skolehistorie.

Museet ble stiftet i oktober 1995 av Danmarks Lærerforening, Lærerstandens Brandforsikring og Undervisningsministeriet. Samlingene som dannet grunnlaget for etablering av museet er eid av Undervisningsministeriet og beskjeftiger seg med alle former for allmenn utdannelse, folkeskolen, gymnaset, høyskolen, friskolen, efterskolen, voksenundervisning samt lærer- og pedagogutdanning, og tar for seg begrepet barnekultur og barns vilkår i bredere forstand.

Gjennom egne utstillinger, samt radio- og fjernsynsprogrammer, foredrag og skrifter belyses en rekke utdanningshistoriske emner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjernen i museets samlinger går tilbake til det opprinnelige Dansk Skolemuseum, som ble grunnlagt i 1887 av overlærer Emil Sauter, som i 1874 var medstifter av Danmarks Lærerforening.

Fra begynnelsen var museet styrt av et utvalg nedsatt av Danmarks Lærerforening, men da RigsdagenFinansloven 188889 bevilget en årlig sum på 5 000 kr. gikk museet over til å bli stasieid og det ble utnevnt et fast styre for museet.

Den opprinnelige idéen med museet var å bygge opp en studiesamling av de nyeste undervisningsmidlene fra inn- og utland til orientering og inspirasjon for lærere og skolemyndigheter. Museet begynte også raskt med innsamling av eldre skolemateriale av mer tradisjonell museal karakter.

Skolemuseet fungerte som et selvstendig museum i nesten 50 år, og i løpet av denne perioden fikk det status som Europas ledende skolemuseum frem til 1930-årenes begynnelse – i det siste mange år med adresse i Stormgade, hvor Nationalmuseet i dag ligger.

I de følgende seks tiårene lå størstedelen av museumssamlingene pakket ned på Statens pedagogiske studiesamling (opprettet i 1934). Samlingene ble i 1995 overført til det nye Dansk Skolemuseum i Rådhusstræde 6, i hjertet av København.

Dansk Skolemuseum har siden 1. august 2008 vært lukket for publikum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]