Cisternerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cisternerne – Museet for Moderne Glaskunst
Inngangen til museet
PlasseringSøndermarken
TypeKunstmuseum
MuseumsdirektørMax Seidenfaden
Etablert1996
Årlig besøkstall96 813
Kart
Cisternerne
55°40′10″N 12°31′28″Ø
Nettstedhttps://frederiksbergmuseerne.dk/da/cisternerne/

Cisternerne

Cisternerne – Museet for Moderne Glaskunst er et museum for glasskunst plassert i København vannforsynings tidligere høydebeholdere (cisterner) under Valby Bakke, i Søndermarken overfor Frederiksberg slott. Nedgangen er markert med to glasspyramider.

I 1996 fikk Cisternerne sin nåværende form hvor de blir brukt som museum for moderne glasskunst.

Museet viser verker av kunstnere som Robert Jacobsen, Carl-Henning Pedersen, Tróndur Patursson, Leif Sylvester, Peter Brandes, Arne Haugen Sørensen, Jette Vogt, Adi Holzer, Eva Weiss Bentzon og Magne Furuholmen.

Cisternenes historie[rediger | rediger kilde]

Cisternene er opprinnelig en del av Københavns vannforsyning og tjente som høydebeholder som skapte nok trykk i vannledningene til at vannet kunne nå opp til de øverste etasjer i byens eiendommer. Cisternene ble bygget i perioden 18561859 og var opprinnelig bygget som et stort åpent basseng. Det var inngjerdet av et smijernsgitter og forsynt med et springvann. Av hygieniske årsaker dekket man over bassenget i 1889. Det ble delt i tre like store rom, slik at effekten av eventuell forgiftning, smitte eller sabotasje kunne begrenses mest mulig. Cisternene fungerte som vannreservoar frem til 1981, da de ble tømt.

Hvert cisternerom er 1440 kvadratmeter stort og fire meter dypt. To cisterneområder er stilt til rådighet som utstillingsareal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]