De Danske Kongers Kronologiske Samling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosenborg slott inneholder hoveddelen av De Danske Kongers Kronologiske Samling
Amalienborgmuseet holder til i Christian VIIIs Palé

De Danske Kongers Kronologiske Samling er en museumssamling tilknyttet kongehuset. Formålet med samlingen er å vise den danske historien belyst ut fra kongene.

Museet har to avdelinger, Rosenborg slott og Amalienborgmuseet. Opprettelsen skjedde ved kongelig resolusjon av 4. mai 1833, hvor det ble nedsatt en kommisjon «til en chronologisk Ordning og Opstilling af de Kunstsager m.m., som opbevaredes paa Rosenborg Slot». Fem år senere kunne man åpne dørene for publikum på Rosenborg. Museet var annerledes enn samtidige utstillingsprinsipper. Man skapte en rekke interiører i kronologisk rekkefølge, hvor de enkelte rommene fortalte om den enkelte kongen og hans samtid. Utgangspunktet var ved Rosenborgs byggherre, Christian IV. Man hadde imidlertid allerede ved åpningen i 1838 et rom for Frederik VI, selv om han døde først året efter. Senere ble det føyd til rom for de to siste oldenborgske kongene, Christian VIII og Frederik VII For det Glückburgske kongehus har man i 1994 åpnet en avdeling i Christian VIIIs Palé på Amalienborg, kalt Amalienborgmuseet.

Eierforhold[rediger | rediger kilde]

Etter grunnlovens innføring i 1849 gikk Kronens besittelser over til den danske stat. Ved kongelig resolusjon av 14. juni 1854 ble det imidlertid fastslått at Samlingene på Rosenborg skulle betraktes «som det kongelige Huses uafhændelige Ejendom, arvelig fra Konge til Konge», men i en viss grad under statens kontroll.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]