Den Frie Udstilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Frie Udstilling
Etablert1891
Kart
Den Frie Udstilling
55°41′29″N 12°35′13″Ø
AdresseOslo Plads 1, 2100 København Ø
Nettstedhttps://denfrie.dk/

Den frie Udstillings bygning på Oslo Plads.

Den Frie Udstilling er en kunstnersammenslutning som ble stiftet i 1891 av danske billedkunstnere i protest mot adgangskravene til det etablerte Charlottenborg.

Det gjør utstillingen til Danmarks eldste sammenslutning av kunstnere. Forbildet var den franske Salon des refusés.

Maleren Johan Rohde var initiativtager og blant stifterne kan nevnes: J.F. Willumsen, Vilhelm Hammershøi, ekteparet Harald og Agnes Slott-Møller, Christian Mourier-Petersen og Malthe Engelsted. På den første ustillingen deltok også kjente navn som P.S. Krøyer, Julius Paulsen og Kristian Zahrtmann.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kunsthandler Kleis' lokaler på Vesterbrogade 58 var det første utstillingslokalet. To år senere leide Den Frie en tomt på Rådhuspladsen ved Vesterport Passage og arkitekt Thorvald Bindesbøll påtok seg oppgaven å bygge huset. Ved den neste utstillingen i det nye huset unnlot Willumsen å stille ut på grunn av slakt fra pressen, og hans avløsere ble ingen ringere enn Paul Gauguin og Vincent van Gogh.

Men København rådhus skulle bygges og Den Frie ble nødt til å finne nye lokaler i Aborreparken (der hvor Vesterport ligger i dag). Arkitekt denne gangen var Willumsen, som kom i konflikt med statsarkitekten, og den nye bygningen i sten ble til en bygning i tre med innvielse i 1898. Her var maleren Edvard Munch gjesteutstiller.

Nå deltok også billedhuggere i Den Frie, noe som økte behovet for mer plass. Willumsen bygde et åttekantet paviljong-tilbygg i 1905, og to år senere enda en bygning – denne gangen av arkitekten Peder Vilhelm Jensen Klint.

I 1986 ble bygningen fredet og i 2002 skjedde en nennsom restaurering, blant annet fikk Pegasusrelieffet på forsiden av bygningen en ny forgylling ovenpå det gamle eiketreet.

Utstillingen[rediger | rediger kilde]

Sammenslutningen består i dag av 38 medlemmer og de arrangerer hvert år en utstilling med sine egne verker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]