Hopp til innhold

Teatermuseet (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teatermuseet
Teatersalen i Hofteatret
StedChristiansborg slotts ridebane på Slotsholmen i København
ArkitektNicolas-Henri Jardin
MuseumsdirektørPeter Christensen Teilmann
Etablert1912
Kart
Teatermuseet
55°40′29″N 12°34′43″Ø
AdresseChristiansborg Ridebane 10, 1218 København K
Nettstedhttp://www.teatermuseet.dk/

Teatermuseet holder til i Christiansborgs gamle Hofteater og er et museum som beskjeftiger seg med dansk teaterhistorie. Det ble grunnlagt i 1912 og har hatt Hofteatret som hjemsted siden 1922.

Museet søker å dokumentere historien om det profesjonelle teater gjennom innsamling av for eksempel bilder, brev, kostymer, rekvisitter og modeller av teaterbygninger og scenografier. Hofteatret er i selv en del av museumsutstillingen ettersom publikum har fri adgang til å gå rundt i hele teaterbygningen.

Teatersalen brukes også til forskjellige arrangementer som opplesning, foredrag, konserter og mindre gjesteskuespill.

Hofteatret[rediger | rediger kilde]

Københavns slott hadde fått innredet et teater, men da Christiansborg skulle oppføres ble teateret utelatt av den sterkt religiøse og pietistiske byggherren, Christian VI. Senere begynte Christian VII å få oppført forestillinger i spisesalen og noen ganger deltok han også selv som skuespiller.[1] Det utviklet seg slik at man i 1766 besluttet å innrede et skikkelig slottsteater. Et rom, som var oppført som seletøyslager, over stallene i den østlige ridebanefløy ble ombygget til teatersal. Rommet ble innredet av arkitekten Nicolas-Henri Jardin og innviet i januar 1767.

Man vet lite om det opprinnelige utseende, for man kjenner ikke til noen bilder eller detaljerte beskrivelser av det. Man vet allikevel at rommet var tenkt brukt som både teater og ballsal, og derfor kunne teaterets skrånende gulv heves slik at det blev plant[1]. Christian VII sto i januar 1768 selv på Hofteatres scene som sultan Orosman i Zaire av Voltaire; en forestilling som høstet lovord.[2]

I 1842 ble teateret ombygget etter den daværende biedermeier-mote, og man fikk da det røde losjeteater man kan se ennå i dag. Det kom etter hvert til å fungere som anneksscene til Det Kongelige Teater og i 1881 ble det lukket[3] på grunn av nye brannregulativer og det meste av inventaret ble solgt. I en overgangsperiode etter det fungerte lokalet som møbellager.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hvidt, Ellehøj og Norn (red.):Christiansborg Slot. Folketingets Præsidium, 1975
  2. ^ Langen, Ulrik: Den Afmægtige - en biografi om Christian 7., Jyllands-Postens Forlag, 2008, s. 232
  3. ^ Teatermuseets hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]