FNs flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FNs flagg ble tatt i bruk i 1947, halvannet år etter opprettelsen av organisasjonen. Emblemet i midten viser et verdenskart som symbol på jordas befolkning. Kartet er omkranset av to olivengreiner, et gammelt tegn på fred og samarbeid.

FNs flagg har De forente nasjoners offisielle emblem i hvittblå bakgrunn. Flagget ble vedtatt 7. desember 1946 og tatt i bruk 20. oktober 1947.[1] Forholdet mellom høyde og bredde på flaggduken er 2 til 3, eller 3 til 5.[1]

FN-emblemet består av et stilisert verdenskart med sentrum i Nordpolen. Kartet er omsluttet av to olivengreiner. Olivenkvistene er et fredssymbol fra oldtida, hentet fra bibelfortellingen der Gud drukner alle mennesker og dyr bortsett fra Noahs ark, og en due med en frisk olivengrein viser at storflommen er over og Gud har sluttet fred. Verdenskartet representerer verdens mennesker. Den lyseblå fargen[2] skal ikke ha en bestemt betydning.[1][3]

FN ble opprettet etter andre verdenskrig i 1945 da representanter for 50 land, deriblant Norge, skreiv under på FN-pakten samme sommer, først og fremst for å unngå krig i framtida.

Noen norske skoler heiser FN-flagget for å feire FN-dagen 24. oktober hvert år.[4] I 2015 ble bygninger og monumenter verden over denne dagen opplyst i FNs offisielle blåfarge som en markering av organisasjonens 70-årsjubileum.[5] Lyseblå hjelmer, bereter og tørkler har lenge vært del av de internasjonale FN-soldatenes uniformer. Fargen har gjort styrkene lett synlige i fredsbevarende operasjoner, noe som både har skapt tillit og gjort dem til skyteskiver.[trenger referanse]

Liknende flagg for FNs særorganisasjoner, programmer og byråer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Flagget til Verdens helseorganisasjon (WHO) er identisk med FN-flagget med en Asklepiosstav, et tradisjonelt symbol for legekunsten.

Flagget for FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) har de samme fargene som FN-flagget. Symbolet er et gresk tempel, som skal representere vitenskap, utdannelse og kultur.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er en organisasjon som er uavhengig av, men rapporterer til FN. IAEA et flagg med de samme fargene og olivengrenene som FN. Symbolet i midten er en Rutherford-modell av et atom.

Logoer og annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]