Verdens tuberkulosedag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Verdens tuberkulosedag er en FN-dag som faller på 24. mars hvert år, og avholdes for å rette oppmerksomheten mot at det fremdeles er tuberkuloseepidemier i store deler av verden. Tuberkulose forårsaker rundt 2 millioner dødsfall hvert år,[1] for det meste i den tredje verden. Datoen, 24. mars, er til minne om da doktor Robert Koch annonserte at han hadde funnet og isolert årsaken til tuberkulose, tuberkulosebakterien. På den tiden var mange i Europa og Amerika smittet av sykdommen, og en av syv av befolkningen døde av sykdommen. Kochs oppdagelse førte til at man fikk diagnose og ble frisk fra sykdommen.

I 1982, på hundreårsdagen for Kochs oppdagelse, erklærte Den internasjonale unionen mot tuberkulose og lungesykdommer (IUATLD) at 24. mars skulle bli verdens offisielle tuberkulosedag. I 1996 støttet Verdens helseorganisasjon (WHO) IUATLD og støttet sammen andre lignende organisasjoner opp om viktigheten rundt dagen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Verdens tuberkulosedag»». Helse Bergen – Haugeland universitetssykehus. 22. mars 2005. Besøkt 19. mai 2008. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(engelsk)

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.