Barnas dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Barnas dag er i Norge små og store tilstelninger der en arrangerer leker og underholdning for barn. Arrangørene kan samtidig rette oppmerksomheten mot barns behov og samle inn penger til tiltak for barn. Slike temadager arrangeres gjerne med frivillig innsats og støtte fra lokalt forenings- og næringsliv.

Betegnelsen Barnas dag kan også brukes om Den internasjonale barnedagen. Det er en FN-dag som blir markert på ulike datoer i flere land til minne om FNs konvensjon om barns rettigheter som ble underskrevet 20. november 1989.

Også den norske grunnlovsdagen 17. mai feires som en «barnas dag» med barnetog og andre aktiviteter rettet mot barn.

Barnehjelpsdagen i Norge[rediger | rediger kilde]

Postkort for «barnehjælpsdagen» i 1908,

Barnehjelpsdagen ble arrangert flere steder i Norge fra begynnelsen av 1900-tallet.[1] Dagen ble gjerne markert omkring 7. juni med karnevalsopptog og korpsmusikk. Noen steder ble det også laget egne humoraviser i anledning dagen.[2] Innsamlede midler kunne gå til barnehjem, feriekoloniopphold[3] og andre tiltak for stedets barn og unge.[4]

Tilsvarende tilstelninger har siden ofte blitt kalt Barnas dag. De har blitt arrangert av sanitetsforeninger, idrettslag og andre lokale foreninger og initiativtakere, for eksempel som Barnas dag i Porsgrunn som begynte i 1946.[5][6]

Den internasjonale barnedagen[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1953 oppfordret FN medlemslandene å begynne med en barnedag. Da barnerettighetserklæringen ble undertegnet 1989, ble 20. november Den internasjonale barnedagen. FN lar imidlertid landene selv velge datoer, og i Norge markeres dagen første mandag i oktober,[7] mens for eksempel Международный день защиты детей i Russland feires 1. juni.

Det er i tillegg en rekke nasjonale merke- og kampdager da barns behov står i fokus. Dagene markeres på litt ulike måter og datoer.

Annet[rediger | rediger kilde]

Barnedagen eller barnamesse (Innocentum festum martyris) var i eldre tid en kirkelig minnedag for barna i Betlehem som kong Herodes drepte ifølge Bibelen.[8] Den ble feiret 28. desember og var merkedagprimstaven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]