Jordens dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordens dags uoffisielle flagg, av John McConnell: bilde av jorden, sett fra Apollo 17 7. desember 1972, på en blå bakgrunn

Jordens dag (Earth Day) er en årlig dag med arrangementer over hele verden til støtte for miljøvern. Det koordineres globalt av Earth Day Network, og er en høytid som feires i mer enn 192 land hvert år.

Navnet og konseptet "Jordens dag" ble utviklet av John McConnell i 1969 på en UNESCO-konferanse i San Francisco. Det var han som først foreslo 21. mars 1970 som den offisielle Jordens dag, det er dagen som regnes som den første vårdagen på den nordlige halvkule. Denne dagen av naturens likevekt ble senere godkjent i en erklæring undertegnet av FNs generalsekretær U Thant. En måned senere ble en egen Earth Day grunnlagt av den amerikanske senatoren Gaylord Nelson. Earth Day ble arrangert for første gang 22. april 1970. Det var opprinnelig en dag som kun ble feiret i USA, det var Denis Hayes som lanserte dagen for resten av verden. Han var den opprinnelige nasjonale koordinator i 1970, dagen ble internasjonal i 1990, da det ble organisert arrangementer i 141 nasjoner. Det er også mange lokalsamfunn[hvilke?] som feirer Jordens uke, der en hel uke med aktiviteter fokuserer på de forskjellige miljøspørsmålene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]