Jordens dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jordens dags uoffisielle flagg, av John McConnell: bilde av jorden, tatt med Apollo 17 7. desember 1972, på en blå bakgrunn.

Earth Day er en årlig dag med arrangementer over hele verden til støtte for miljøvern. Det er nå koordinert globalt av Earth Day Network, og feires i mer enn 192 land hvert år.

Navnet og konseptet med Earth Day ble utviklet av John McConnell i 1969 på en UNESCO-konferanse i San Francisco. Han foreslo 21 mars 1970, den første dagen av våren på den nordlige halvkule. Denne dagen av naturens likevekt ble senere godkjent i en erklæring undertegnet av generalsekretær U Thant i FN. En måned senere ble en egen Earth Day grunnlagt av amerikansk senator Gaylord Nelson og arrangert for første gang 22. april 1970. Selv om denne dagen først hadde fokus på USA, tok en organisasjon lansert av Denis Hayes, som var den opprinnelige nasjonale koordinator i 1970, og gjorde den internasjonal i 1990 og organisert arrangement i 141 nasjoner. Mange lokalsamfunn feirer Earth Week, en hel uke med aktiviteter som fokuserer på miljøspørsmål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Earth Day – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.