Levanger kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Levanger kirke
Foto:Kirkenorge.no
OmrådeLevanger
BispedømmeNidaros bispedømme
Byggeår1902
EndringerRestaurert i 1982
KirkegårdDet er kirkegård i Levanger sentrum ca. 500 m nordøst for kirken
Arkitektur
ArkitektKarl Norum
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Kirkerommet
PlasserCa. 400
Beliggenhet
Kart
Levanger kirke
63°44′46″N 11°17′42″Ø
Levanger kirke på Commons
Kirkegården ligger ca 500 m fra kirken – i nordøstlig retning.

Levanger kirke er en langkirke i Levanger i Trøndelag som ble innviet i 1902. Byggverket er tegnet av Karl Norum i jugendstil, og er bygget av stein. Kirken er plassert midt i sentrum av Levanger, og har en kirkegård som ligger 500 m nordøst for kirken. Kirken har 400 sitteplasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Levanger har det hvert meget mange bybranner som har påvirket de gamle trekirkene som stod i Levanger. I tiden mellom 1870-1900 hadde 2 trekirker gått i veien på grunn av bybrannene. De som brukte å gå til kirken måtte gå til Okkenhaug kirke for å få være med på gudstjeneste. Dette var noe som ikke var tilfredsstillende i lengden for folket. For tredje gang på 30 år måtte de bygge en ny kirke. Diskusjonen startet om hvor den nye kirken skulle bygges. Levanger bystyre ville at den nye kirken skulle bygges på den gamle kirketomta, og etter den nye bebygningslåven måtte ei kirke i tettbebyggelsen være i stein. Frol herredsstyre syntes at ei steinkirke ble for dyr, og de ville ha sin kirke i tre. Den skulle ligge utenfor byen, og de forlangte å få sin del av assuransesummen. Det ble en stor diskusjon mellom kommunene. I 1898 ble det første fellesmøte mellom kommunene gjennomført og da ble man enig om å innby til arkitektkonkurranse. På grunn av forknapp bevilgning ble denne konkurransen oppgitt. Den økonomiske situasjon var anstrengt etter brannen er forstålig nok, og alle utveier måtte prøves. I 1899 ble det igjen nye anstrengelser for å få kirkesaken ut av bakevja, men det hjalp ikke. Frol holdt på Brusve som egnet tomt, mens byens formannskap holdt på den gamle kirketomt. Saken ble utsatt, men ikke så lenge tross alt, for partene ble den 17. august 1899 enige om at en steinkirke skulle bygges i den gamle kirke tomt. Partene valgte Karl Norum sin tegning av en steinkirke.

I år 1900, tre år etter brannen, ble spaden satt ned i jorda. To og en halvt år etter stod kirken ferdig, fem og et halvt etter brannen. Man hadde klart å berge altertavle, døpefont og tre lysekroner fra den forrige kirke som ble nedbrent. Disse ble gjenbruk i den nye steinkirken.

Restaurering og reparasjon[rediger | rediger kilde]

Levanger kirke har sto i fare for å bli ødelagt da Levanger i 1940 fikk en bombetrussel fra de tyske troppene som da hadde kontroll over byen. Heldigvis var ikke Levanger en av byene som ble rammet av bombingen. To år etter 2. verdenskrig var utsmykningskomiteen i full gang med reparasjoner og oppussing. Mye i kirken skulle fikses som varmeanlegg og fiksing av sprekker. I 1952 ble det feiring av kirkens 50-årsdag, pluss at de feiret den nye ansiktsløftningen kirken hadde fått. I 1982 begynte restaurering av kirken. Komiteens bestrebelser og utrettelige arbeid ga resultater i form av en vakker kirke i september 1982.

Kirkens nye orgel[rediger | rediger kilde]

En komité har arbeidet for nytt orgel i Levanger kirke siden 1977 på grunnlag av at orgelet fra 1946 var gammelt og utslitt, men i 1977 ble det heller kirkens restaurering prioritert fremfor orgel, å derfor ble planene om nytt orgel utsatt. I 1989 ble arbeidet om nytt orgel gjenopptatt med planlegging og pengeinnsamling. En henvendelse ble sent til orgelbryggeriet om at et konkret prosjekt skulle utarbeides i 1997. Orgelet i Levanger kirke ble til slutt innviet den 30. november 2003. Den ble bygd av Br. Torkildsen Orgelbryggeri AS.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Levanger som kirkested gjennom 1000 år av Hegstad, Gunnar, Johansen, Annar J., Viken, Ester, Levanger menighetsråd, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]