Hopp til innhold

Regnbuetrøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fabian Cancellara syklet prologen i Tour of California 2008 i regnbuetrøya ettersom han var regjerende verdensmester på tempo
Tom Boonen i den belgiske mestertrøya med verdensmesterstriper på ermet

Regnbuetrøya er den spesielle sykkeltrøya som bæres av regjerende verdensmester i en sykkeløvelse. Trøya er mest hvit med fem horisontale bånd i UCI-fargene rundt brystet. Fra bunnen og opp er fargene: grønn, gul, svart, rød og blå, de samme fargene som i ringene på det olympiske flagget. Tradisjonen er gjennomført for alle disipliner; landeveissykling, banesykling, sykkelcross, BMX og øvelsene innen terrengsykling, men trøyene har ulike symboler foran.

Trøya kan bæres i alle ritt av samme type som den ble vunnet i, dvs. verdensmesteren i landeveisritt kun kan bære trøya i landeveisritt, ikke på temporitt eller andre øvelser. Dersom rytteren innehar en ledertrøye i et etapperitt, vil den bæres på bekostning av regnbuetrøya. Den som ikke lenger er regjerende verdensmester får ha verdensmesterstripene på ermet resten av karrieren.

Regnbuetrøyas forbannelse[rediger | rediger kilde]

Regnbuetrøyas forbannelse (curse of the rainbow jersey) betegner det fenomenet at syklister som har vunnet regnbuetrøya ofte har en dårlig påfølgende sesong. Det er en klar oppfatning om at regnbuetrøya ikke alltid bærer hell med seg, og at den gjør det vanskeligere å vinne ritt. Det finnes unntak; Eddy Merckx, Bernard Hinault og Greg Lemond vant alle Tour de France i regnbuetrøya.

Noen eksempler:

  • Tom Simpson (landevei 1965) brakk benet på ski den etterfølgende vinteren.
  • Jean-Pierre Monseré (landevei 1970) døde med regnbuetrøya på etter å ha blitt påkjørt under et ritt i mars 1971.
  • Stephen Roche (landevei 1987) som også vant Tour de France og Giro d'Italia samme sesong, mistet nesten hele 1988-sesongen på grunn av en kneskade.
  • Isaac Gálvez (madison 2006) krasjet med regnbuetrøya på under et seksdagersløp på velodromen i Gent og døde på vei til sykehuset.
  • Paolo Bettini (landevei 2006) opplevde åtte dager senere at broren døde i en trafikkulykke. Han hadde selv mange uhell og tekniske problemer i 2007-sesongen.
  • Alessandro Ballan (landevei 2008) fikk det meste av vårsesongen 2009 ødelagt på grunn av cytomegalovirus.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata