Amstel Gold Race

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amstel Gold Race
Detaljer
Dato 15. april (2012)
Region Nederland Limburg, Nederland
Disiplin Landeveissykling
Ritt-type Endagsritt
Arrangør Amstel Gold Race Foundation
Rittdirektør Leo van Vliet
Historie
Første utgave 1966
Utgaver 51 (per 2016)
Første vinner Frankrike Jean Stablinski
Flest seirer Nederland Jan Raas (5)
Siste vinner Italia Enrico Gasparotto

Amstel Gold Race er et årlig sykkelritt, vanligvis arrangert i de sørlige delene av provinsen Limburg i Nederland. Rittet er en vårklassiker, og en del av Verdenskalenderen og har vært en del av forgjengerne ProTouren og Verdenscupen i alle sesonger.

Navnet er en referanse til sponsoren, bryggeriet Amstel, og ikke elven Amstel, som ligger langt borte fra der rittet finner sted.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første løpet fant sted den 30. april 1966 på den daværende dronning Juliana Is bursdag. Det medførte at mange av landsbyene som rittet skulle gå igjennom var sperret av festarrangementer, og ruten måtte endres flere ganger mens rittet pågikk. Alle endringene resulterte i at løpet ble over 300 km langt, noe som opprørte Jacques Anquetil, en av datidens store sykkelryttere, så mye at han brøt rittet.

Ruten[rediger | rediger kilde]

Ruten har blitt endret mange ganger gjennom årene. I 2005 foregikk hele rittet innenfor grensene til provinsen Limburg, mens det tidligere har vært ritt som dekket store deler av Belgia. Siden 2003 har målgangen vært på toppen av Cauberg i Valkenburg kommune. Før dette lå målgangen i Maastricht.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]