Amstel Gold Race

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amstel Gold Race
Detaljer
DatoApril
RegionNederland Limburg, Nederland
DisiplinLandeveissykling
Ritt-typeEndagsritt
ArrangørAmstel Gold Race Foundation
RittdirektørLeo van Vliet
Historie
Første utgave1966
Utgaver55 (per 2021)
Første vinnerFrankrike Jean Stablinski
Flest seirerNederland Jan Raas (5)
Siste vinnerBelgia Wout van Aert

Amstel Gold Race er et årlig sykkelritt, vanligvis arrangert i de sørlige delene av provinsen Limburg i Nederland. Rittet er en vårklassiker, og en del av Verdenskalenderen og har vært en del av forgjengerne ProTouren og Verdenscupen i alle sesonger.

Navnet er en referanse til sponsoren, bryggeriet Amstel, og ikke elven Amstel, som ligger langt borte fra der rittet finner sted.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første løpet fant sted den 30. april 1966 på den daværende dronning Juliana Is bursdag. Det medførte at mange av landsbyene som rittet skulle gå igjennom var sperret av festarrangementer, og ruten måtte endres flere ganger mens rittet pågikk. Alle endringene resulterte i at løpet ble over 300 km langt, noe som opprørte Jacques Anquetil, en av datidens store sykkelryttere, så mye at han brøt rittet.

Ruten[rediger | rediger kilde]

Ruten har blitt endret mange ganger gjennom årene. I 2005 foregikk hele rittet innenfor grensene til provinsen Limburg, mens det tidligere har vært ritt som dekket store deler av Belgia. Fra 2003 til 2016 var målgangen på toppen av Cauberg i Valkenburg kommune. I 2017 ble den siste stigningen av Cauberg fjernet.[1]

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cauberg-finalen fjernes fra Amstel Gold Race». Procycling.no. 15. februar 2017. Besøkt 18. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]