Hopp til innhold

Mont Ventoux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mont Ventoux
Nordsiden av Mont Ventoux
Andre navnGiganten i Provence
Høyde 1 911 moh.
Primærfaktor 1 150 meter[1]
Sekundærfaktor 61,3 kilometer
LandFrankrike
RegionProvence
FjellrekkeAlpene, i utkanten
Kart
Mont Ventoux
44°10′00″N 5°17′00″Ø

Mont Ventoux er et fjell i regionen Provence sør i Frankrike, 20 km nordøst for Carpentras i Vaucluse. Med sine 1 911 meter over havet, er det det største fjellet i området, og har fått tilnavnet «Giganten i Provence». Fjellet ligger på grensen til departementet Drôme.

Selv om Mont Ventoux geologisk er en del av Alpene, anses det ofte å være skilt fra dem, på grunn av manglende fjell av samme høyde i nærheten. Det står alene nord for Luberon-massivet, adskilt av Monts de Vaucluse, og like øst for Dentelles de Montmirail. Toppet av fjellet er kalkstein uten vegetasjon eller trær, noe som gjør at fjellets nakne topp ser ut til å være snødekt hele året rundt (snøen ligger faktisk fra desember til april). Den isolerte beliggenheten med utsikt over Rhône-dalen gjør at den dominerer hele regionen og kan ses på flere mils avstand på en klar dag.

Tour de France

[rediger | rediger kilde]

Veien opp til Mont Ventoux er en av de mest krevende i sykkelrittet Tour de France, og har (pr. 2017) vært en del av rittet seksten ganger (ti av dem med målgang på toppen) siden 1951. I 2016 ble etappen til Mont Ventoux forkortet med 6 km dagen før, etter et værvarsel om kraftig vind på toppen. Etappen endte da ved Chalet Reynard på 1435 meter. Fjellet ble verdenskjent da den engelske syklisten Tom Simpson mistet livet her 13. juli 1967 som følge av amfetamin- og alkoholbruk i kombinasjon med overoppheting.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ peakbagger.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]