Tour des Fjords

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tour des Fjords
Tour des Fjords
Detaljer
Dato 24. - 28. mai (2017)
Region Norge Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane Norge
Tidligere navn Rogaland Grand Prix (2008-2012)
Disiplin Landeveisykling
Status 2.1
Ritt-type Etapperitt
Arrangør Tour des Fjords
Rittdirektør Roy Hegreberg
Historie
Første utgave 2013
Utgaver 5 (per 2017)
Første vinner Russland Sergej Tsjernjetskij
Flest seirer Norge Alexander Kristoff
Siste vinner Norge Alexander Kristoff
Kart over løypen i 2008 og 2009.

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.1 sykkelløp som arrangeres fra 24. – 28. mai 2017 på Vestlandet.

Tour des Fjords ble første gang arrangert høsten 2013 og ble en videreutvikling av Rogaland Grand Prix, som hadde vært arrangert av Rogaland Cyklekrets i perioden 2008-2012. På sterkt initiativ fra tidligere proffsyklist Roy Hegreberg ble Tour des Fjords utvidet fra å være et endagsritt til å bli et etapperitt over flere dager. Tour des Fjords eies av Stavanger Sykleklubb og Nordsjørittet. Tour des Fjords er en del av UCI Europe Tour, og er rangert som et 2.1-ritt (1.2 fra 2008 til 2011). Dette er sammen med Tour of Norway og Arctic Race of Norway det høyest rangerte rittet i Norge.

Tour des Fjords 2017 består av 5 spennende etapper som strekker seg over fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. Rittet byr på spektakulær natur fra dype fjorder til høye fjell, fossefall og strandlinje, yrende folkeliv i by og bygd, og er blant norges største idrettsarrangement. Det er ventet å være en solid deltagelse når sykkelfesten i år arrangeres for femte året på rad. Flere kjente World Tour-lag vil være med å kjempe om sammenlagtseieren. I tillegg til proffrittet arrangeres det barneritt på hvert start- og målsted. Samt turrittet Tour des Fjords Classic som arrangeres i samme trasé som proffene, under den fjerde og nest siste etappen, lørdag 27. mai.

Tour des Fjords AS ble stiftet i november 2012 med Stavanger SK og Nordsjørittet AS som er eiere og Roy Hegreberg ble ansatt som daglig leder. Stavanger kommune har vært den største offentlige bidragsyteren gjennom de første 3 årene. Alle start- og målsteder har vært med å bidra, samt fylkeskommuner og lokale fond i Ryfylke og Hardanger. I 2016 inngikk Tour des Fjords en 3-årig avtale med TV2 Norge som sikrer TV-sendinger frem til og med 2018.

Historie[rediger | rediger kilde]

  • 2013

Tour des Fjords arrangert som et tredagersritt med 4 etapper. Etappene gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger første dag, én etappe i Ryfylke dagen etter og de to siste etappene ble kjørt i Stavanger regionen. I 2013 var det 17 lag med 8 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Sergey Chernetskiy.

  • 2014

Tour des Fjords ble utvidet til et femdagersritt og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Ryfylke og ned til avslutning i Stavanger regionen. I 2014 var det 20 lag med 6 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Alexander Kristoff.

  • 2015

Rittet ble videreutviklet og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Sunnhordland, Ryfylke og ned til avslutning i Sandnes og Stavanger. I 2015 var det 21 lag med 6 ryttere på hvert lag i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Marco Haller.

  • 2016

144 ryttere fordelt på 24 lag stilte på starten i Os i 2016. Blant disse var World Tour lagene Team Katusha, BMC Racing Team, IAM Cycling og Tinkoff. Rittet hadde målgang i Bergen på første etappe, før det gikk videre til Stord og Odda i Hardanger. Starten gikk fra Ulvik på tredje etappe før målgang i Suldalsosen. Rittet ble avsluttet i solskinnet i Stavanger og Sandnes på de to siste etappene. Sammenlagtvinner i 2016 ble Alexander Kristoff, som også tok 3 etappeseiere. 

Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal, samt ved flere internasjonale sportskanaler. Econ gjennomførte en ringvirkningsstudie av rittet og det var minimum 92000 tilskuere langs løypa på de 5 etappene.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Rogaland Grand Prix

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]