Tour des Fjords

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tour des Fjords
Tour des Fjords
Målgang i Forsand på andre etappe i 2013.
Detaljer
Dato 24.–28. mai (2017)
Region Norge Vestlandet, Norge
Disiplin Landeveisykling
Status 2.1
Ritt-type Etapperitt
Arrangør Tour des Fjords AS
Rittdirektør Roy Hegreberg
Historie
Første utgave 2013
Utgaver 5 (per 2017)
Første vinner Russland Sergej Tsjernjetskij
Flest seirer Norge Alexander Kristoff (2)
Flest etappeseirer Norge Alexander Kristoff (10)
Siste vinner Norge Alexander Kristoff

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.1 sykkelløp som arrangeres fra i mai hvert år på Vestlandet. Sykkelrittet ble første gang arrangert høsten 2013 og ble en videreutvikling av Rogaland Grand Prix, som hadde vært arrangert av Rogaland Cyklekrets i perioden 2008-2012. På sterkt initiativ fra tidligere proffsyklist Roy Hegreberg ble Tour des Fjords utvidet fra å være et endagsritt til å bli et etapperitt over flere dager. Tour des Fjords eies av Stavanger Sykleklubb og Nordsjørittet. Tour des Fjords er en del av UCI Europe Tour, og er rangert som et 2.1-ritt (1.2 fra 2008 til 2011). Dette er sammen med Tour of Norway og Arctic Race of Norway det høyest rangerte rittet i Norge.

I tillegg til proffrittet, arrangeres det et barneritt på hvert start- og målsted. Det arrangeres også et turritt Tour des Fjords Classic, i samme trasé som proffrittet og som følger traséen til den fjerde og nest siste etappen.

Sykkelrittet arrangeres av Tour des Fjords AS, som eies av Stavanger SK og Nordsjørittet AS og ledes av Roy Hegreberg. TV2 Norge eier TV-rettighetene og har avtale om å sende sykkelrittet frem til og med 2018.

Historie[rediger | rediger kilde]

2013

Tour des Fjords arrangert som et tredagersritt med 4 etapper. Etappene gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger første dag, én etappe i Ryfylke dagen etter og de to siste etappene ble kjørt i Stavanger regionen. I 2013 var det 17 lag med 8 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Sergey Chernetskiy.

2014

Tour des Fjords ble utvidet til et femdagersritt og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Ryfylke og ned til avslutning i Stavanger regionen. I 2014 var det 20 lag med 6 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Alexander Kristoff.

2015

Rittet gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Sunnhordland, Ryfylke og ned til avslutning i Sandnes og Stavanger. I 2015 var det 21 lag med 6 ryttere på hvert lag i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Marco Haller.

2016

144 ryttere fordelt på 24 lag stilte på starten i Os i 2016. Rittet hadde målgang i Bergen på første etappe, før det gikk videre til Stord og Odda i Hardanger. Starten gikk fra Ulvik på tredje etappe før målgang i Suldalsosen. Rittet ble avsluttet i Stavanger og Sandnes på de to siste etappene. Sammenlagtvinner i 2016 ble Alexander Kristoff, som også tok 3 etappeseiere. 

2017

I 2017 består av 5 etapper og går igjennom fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Wikidata-logo S.svgÅr Vinner Andreplass Tredjeplass
2013 RUS Sergej Tsjernjetskij NOR Lars Petter Nordhaug BEL Zico Waeytens
2014 NOR Alexander Kristoff DEN Magnus Cort BEL Jérôme Baugnies
2015 AUT Marco Haller DEN Søren Kragh Andersen SWE Michael Olsson
2016 NOR Alexander Kristoff SUI Michael Schär NED Nick van der Lijke
2017 NOR Edvald Boasson Hagen BEL Dries Van Gestel NED Timo Roosen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]