Kunnskapsdepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kunnskapsminister»)
Kunnskapsdepartementet
KD
Offisielt navnKunnskapsdepartementet
TypeDepartement
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2006[1]
Org.nummer872417842
HovedkontorOslo
UnderlagtNorges regjering
FokusUtdannelse i Norge
Ansatte 347 (2019)[2]
JurisdiksjonNorge
Nettstedkunnskapsdepartementet.no
ErstatterUtdannings- og forskningsdepartementet
Kart
Kunnskapsdepartementet
59°56′36″N 10°43′04″Ø
Kunnskapsdepartementets lokaler i Oslo

Kunnskapsdepartementet (forkortet KD) er et norsk departement som har ansvaret for barnehager, grunnskole, videregående opplæring, fagskole, høyere utdanning og forskning. Departementet hadde i 2020 et budsjett på nærmere 122 milliarder kroner.[3]

Departementet ble opprettet av Jens Stoltenbergs andre regjering 1. januar 2006 som en videreføring av Utdannings- og forskningsdepartementet, som hadde ansvar for skole, videregående opplæring, høyere utdanning, forskning. Det nye departementet ble også tillagt ansvar for barnehager.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Kunnskapsdepartementet er fra 1. mars 2018 organisert i syv avdelinger:[4]

Juridisk avdeling (JUSS) arbeider med departementets utvikling og tolkning av juridiske saker. Ekspedisjonssjef er Hege Nygård.

Avdeling for barnehage og grunnskole (BAG) arbeider med utforming av politikk for både barnehagen, overgangen barnehage-grunnskole og grunnskolen. Avdelingen har ansvar for etatsstyring av Utdanningsdirektoratet og Statped. Ekspedisjonssjef er Kjersti Flåten.

Avdeling for videregående opplæring, fagskole og kompetansepolitikk (VFK) arbeider med etatsstyring av Statens lånekasse for utdanning og har et medansvar for etatsstyring av Utdanningsdirektoratet. Avdelingen har ansvar for utdanningsstøtte og folkehøyskoler. Ekspedisjonssjef er Morten Rosenkvist.

Avdeling for høyere utdanning, forskning og internasjonalt samarbeid (HFI) arbeider med utforming av politikk for høyere utdanning og forskning. Avdelingen har også et internasjonalt ansvar. Ekspedisjonssjef er Anne Line Wold.

Avdeling for eierskap i høyere utdanning og forskning (EIE) arbeider med etatsstyring av statlige universiteter og høyskoler, Norges forskningsråd, Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, Direktorat for internasjonalisering og kvalitetsutvikling av høyere utdanning (Diku), de forskningsetiske komiteene og ansvaret for Universitetssenteret på Svalbard, Norsk senter for forskningsdata, Simula Research Laboratory, UNINETT og Norsk utenrikspolitisk institutt. Avdelingen arbeider også med forvaltning av bygg, med studentsamskipnadene og studentvelferd, og tilskudd og politikk overfor private høyskoler. Ekspedisjonssjef er Knut Børve.

Integreringsavdeling (IA) arbeider med integreringspolitikk overfor personer med innvandrerbakgrunn. Ekspedisjonssjef er Lisbeth Fransplass.

Avdeling for fellestjenester og strategiske satsingsområder (FSA) har ansvar for å koordinere departementets arbeid med statsbudsjettet og det overordnede ansvaret for administrativt arbeid i departementet. Ekspedisjonssjef er Eivind Heder.

Underliggende etater[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Øystein Djupedal (SV) var departementets første leder. Han ble avløst 18. oktober 2007 av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV). Fra oktober 2009 overtok Kristin Halvorsen som minister for barnehage- og opplæringssaker, og hun overtok i mars 2012 også ansvaret for forskning og høyere utdanning fra Tora Aasland og satt til 16. oktober 2013.

For en oversikt over fagområdenes departementstilknytning fra 1814 til i dag, se Kirke- og undervisningsdepartementet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]