Kiruna kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiruna kirke
Kiruna church.jpg
Kiruna kirke
Område KirunaRediger på Wikidata
Plassering KirunaRediger på Wikidata
Bispedømme Luleå stiftRediger på Wikidata
Arkitektur
Arkitekt Gustaf WickmanRediger på Wikidata
Byggematerialetreverk
Beliggenhet

Kiruna kirke
67°51′07″N 20°13′59″Ø

Kiruna kirke er en kirkebygning i Kiruna i Jukkasjärvi menighet i Luleå stift, oppført mellom 1909 og 1912. Den ble innviet 8. desember 1912 av biskop Olof Bergqvist.[1] Kirkens utseende er inspirert av samenes teltliknende bygninger og står i en stor naturpark nær Kiruna sentrum.

Før kirken ble bygd hadde det vært bare provisoriske kirkebygninger i byen. Den første kirken var en enkel brakke av tre som Statens Järnvägar hadde bygd i 1889.[trenger referanse] Fra 1900 ble den brukt som skolebygning om hverdagene og til gudstjeneste om søndagene. Dessuten fungerte den som spisesal. Etterhvert ble metodistkirkens lokaler brukt til ordinær gudstjeneste fra 1906 til den nye kirken ble bygd.

I 1901 hadde LKABs disponent, Hjalmar Lundbohm, begynt å planlegge kirkebygning i Kiruna. Arkitekt Gustav Wickman fikk i oppdrag å tegne kirken, i sammenheng med at han også ble gjort ansvarlig for å lage en byplan over Kiruna. Det var Lundbohms ide at kirken skulle ha samenes boliger som modell.

Fra starten var det planlagt at kirken skulle ligge i den nåværende Järnvägsparken, men planene ble endret da det viste seg at byen ikke utviklet seg omkring jernbanestasjonen, men lengre mot sør og øst.[trenger referanse] Fra den nye lokaliteten, der kirken til slutt ble bygd, kunne man også se ut over omgivelsene og fjellverdenen.

Kirken er en av Sveriges største trebyninger.[trenger referanse] Den har tilnærmet kvadratisk grunnflate. Rundt kirkens tak står tolv forgylte, to meter høye bronsestatuer. De forestiller mennesker i ulike sinnsstemninger som overmot, anger, andakt, sorg, ydmykhet.

Kiruna kirke ble i 2001 kåret av Arkitektriksdagen til «Alla tiders bästa bygnad, byggd före 1950» i Sverige.[trenger referanse] Figurene er laget av Christian Eriksson. Kirken er malt falurød, og taket er kledd med trespon.

Kiruna kirke har hatt to orgler siden innvielsen. Den nåværende ble ferdig i 1957.

Kiruna kirke må etter all sannsynlighet flyttes, da gruvevirksomheten har underminert store områder av Kiruna by, se Kiruna byforvandling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kiruna kyrka» (svenska). Jukkasjärvi församling. Arkivert fra originalen . Besøkt 9. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]