Hopp til innhold

Jukkasjärvi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jukkasjärvi
LandSveriges flagg Sverige
Areal138 hektar[1]
Befolkning692[1] (2020)
Bef.tetthet5,01 innb./hektar
Kart
Jukkasjärvi
67°51′07″N 20°36′10″Ø

Jukkasjärvi kirke hvor altertavlen har bilde av Milla Clementsdotter i sørsamisk kofte og presten Læstadius.
Ishotellet i Jukkasjärvi
Pelarsalen i Icehotel i Jukkasjärvi 2007. Skulpturer av Jörgen Westin

Jukkasjärvi (nordsamisk: Čohkkiras som betyr møteplass) er et tettsted i Kiruna kommune i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Det ligger cirka 17 kilometer øst for Kiruna. I 2010 hadde tettstedet 548 innbyggere.[2]

Jukkasjärvi er en sjø som er dannet ved en utviding av Torneälven, og bygda Jukkasjärvi ligger på den nordlige bredden av sjøen. Bygda omtaltes første gang 1554, da lappefogden Olof Henriksson Kaisa i Niemis hadde fiskeretten der.

Jukkasjärvi er sentrum i Jukasjärvi menighet og fikk sine første innbyggere på 1600-tallet. Lenge bodde bare menighetens prest og klokker i bygda, men etterhvert slo flere nybyggerslekter seg ned der.

Jukkasjärvi kirke ble påbegynt 1607. Den berømte altertavlen er laget av Bror Hjort, og orgelets utsmykking og design er av den samiske kunstneren Lars-Levi Sunna.

Jukkasjärvi er også kjent for det store ishotellet som er åpent hver vinter. Det var verdens første ishotell og er i dag en av Nordeuropas største turistattraksjoner. Hotellet bygges hvert år ved Torneälvens strand. Hotellet bygges opp på nytt hvert år. Det skjer i slutten av november. Hotellet åpner i midten av desember og stenger i slutten av april eller begynnelsen av mai, alt etter hvor tidlig våren kommer. Hotellet inneholder mange isskulpturer som er laget av svenske og internasjonale kunstnere. Hotellet er kjent for sin bar som heter Absolut Icebar. Drinkene serveres i uthulte iskuber. Det finnes også en iskirke der man kan ha vigsel eller barnedåp. Hvert år vies det ca. 140 par og døpes et tjuetalls barn. Kirken innvies med juledagsgudstjenesten hvert år.

Referanser

[rediger | rediger kilde]