Kiruna kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kiruna

Våpen

LandSverige Sverige
LandskapLappland
LänNorrbottens län
Kommunenr.2584
Areal19 446 km²
Befolkning22 941 (2011[1])
Bef.tetthet1,18 innb./km²

Kiruna kommune (Nordsamisk: Girona gielda) er en kommune i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Kommunen er den nordligste og arealmessig største i Sverige, og størrelsesmessig er den like stor som de tre sørligste länene (Skåne län, Hallands län og Blekinge län) til sammen. Kiruna kommune er faktisk 7 % større arealmessig enn hele Sogn og Fjordane fylke.

Kiruna grenser til kommunene Gällivare og Pajala i Sverige, Enontekis i Finland og Storfjord, Målselv, Bardu og Narvik i Norge.

Kommunens administrasjonssenter ligger i Kiruna. Kiruna ble grunnlagt i 1900, og Hjalmar Lundbohm regnes som byens grunnlegger. Han var disponent ved gruveselskapet LKAB, som begynte utvinning av jernmalm i Kirunavaara på slutten av 1890-tallet. Kiruna har jernbaneforbindelse med Narvik og Luleå via Malmbanan og Ofotbanen, og Sveriges nordligste flyplass ligger i kommunen. Om lag 40 kilometer øst for Kiruna by ligger rakettskytefeltet Esrange (European Space and Sounding Rocket Range), Sveriges eneste romrakettbase.[2]

Språk[rediger | rediger kilde]

Samisk, meänkieli og finsk har status som offisielle minoritetsspråk i kommunen, og Kiruna er sammen med nabokommunen Gällivare de to eneste svenske kommunene med tre offisielle minoritetsspråk.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sveriges høyeste fjell Kebnekaise ligger i kommunen, 70 kilometer vest for Kiruna. Det finnes over 6000 innsjøer og vann i kommunen, den største er den over sju mil lange Torneträsk. De to største vassdragene i kommunen er Torneälven og Kalixälven. Sveriges nordligste elv, Könkämäälven og Muonioälven utgjør grensa mot Finland. Nasjonalparkene Abisko og Vadvetjåkka ligger innenfor kommunegrensene, det samme gjør ni naturreservat.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Kiruna kommune hadde syv tettsteder i 2010. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2010.[4]

# Tettsted Innbyggere
1. Kiruna 18 148
2. Vittangi 784
3. Jukkasjärvi 548
4. Svappavaara 417
5. Kuttainen 333
6. Karesuando 303
7. Övre Soppero 201


Vann og innsjøer i kommunen[rediger | rediger kilde]

Andre mindre steder i Kiruna kommune[rediger | rediger kilde]

Bilde[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisiell hjemmeside for Kiruna kommune