Hopp til innhold

LKAB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
LKAB
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556001-5835
BransjeGruvedrift
Etablert1890
Eier(e)Sveriges regjering
DatterselskapLKAB Malmtrafik
Eierandel iKiruna Mine
Bolagshotellet
HovedkontorLuleå (1982–) (Sverige)
LandSverige
Produkt(er)jernmalm
Nettstedwww.lkab.com
Kart
LKAB
65°34′53″N 22°09′08″Ø
Gruva i Kiruna i 2009

LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) er et svensk gruvedriftsselskap som bryter jernmalm i Kiruna og Malmberget. Selskapet er heleid av den svenske stat. Mesteparten av jernmalmen blir transportert med tog til Narvik i Norge, og skipes derfra ut til land over hele verden.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Den første kjente malmforekomsten dateres tilbake til 1660-årene. Mange skjønte at det lå store rikdommer i fjellene, men vanskelighetene var store ved å nyttiggjøre seg malmen, ikke minst å transportere den til nærmeste havn. I 1888 ble Malmbanan bygget mellom Luleå og Kiruna. LKAB ble stiftet 1890.

LKAB var fra først et privat selskap, noe som førte til en heftig debatt i Sveriges riksdag om hvorvidt staten skulle overta eller ikke. Mange mente at staten burde overta til «rikets beste», og denne mening sto også militæret for, da man der fryktet hva som kunne skje hvis utenlandske eiere la beslag på svenske naturressurser. LKAB ble til slutt (1907) et selskap hvor staten eide halvparten, med opsjon på å overta resten etter 50 år. Dette skjedde så i 1957, da selskapet ble helstatlig.

Sporveien i Kiruna

[rediger | rediger kilde]

Etter initiativ fra Hjalmar Lundbohm begynte LKAB med drift av sporvogner i 1907. Billettprisen var 10 øre – gratis for LKAB-ansatte – og denne prisen ble ikke økt i den tiden driften av sporvognen varte. Den ble nedlagt i 1958 og erstattet av busser.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]