William Brownrigg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Brownrigg
Portrait of biographer William Brownrigg Wellcome L0000279.jpg
Født24. mars 1712[1]Rediger på Wikidata
FelixstoweRediger på Wikidata
Død6. jan. 1800Rediger på Wikidata (87 år)
Keswick i CumbriaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, legeRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Leiden[2]Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Herman Boerhaave (1737)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Royal Society, Royal Society of EdinburghRediger på Wikidata
Utmerkelser Copleymedaljen (1766)[3], Fellow of the Royal SocietyRediger på Wikidata

William Brownrigg (født 24. mars 1711, død i 1800) var lege og forsker, som praktiserte som lege i Whitehaven, Cumberland. Han var medlem av The Royal Society og tildelt Copleymedaljen i 1766.

William ble utdannet i latin og gresk av en lokal prest fra han var 13 år gammel og i en alder av 15 år gikk han i lære hos en apoteker i Carlisle. Deretter fulgte to år på å studere under en kirurg i London før han begynte å studere ved universitetet i Leiden, Tyskland. Han ble uteksaminert derfra i 1737. Brownrigg returnerte deretter til England og begynte med medisin sammen med en etablert lege ved navn Richard Senhouse i Whitehaven. Senhouse døde kort tid etter at dette samarbeidet ble inngått.

I 1741 giftet Brownrigg seg med Mary Spedding. Hennes far og onkel arbeidet for James Lowther, hvis familie hadde utviklet Whitehaven til en viktig havn. Dette økte Brownriggs lokale innflytelse og fremmet hans interesse i helse og velferd blant gruvearbeiderne i denne byen. Hans medisinske interesse førte ham til å undersøke de forskjellige gassene som gruvearbeiderne pustet inn daglig Brownrigg fikk bygget et laboratorium der han arbeidet med gasser fra en nærliggende kullgruve som ble sendt gjennom blyrør.

I 1771 fikk Brownrigg møte Benjamin Franklin da Franklin var på turné i Storbritannia sammen med Sir John Pringle som hadde rådet ham til å besøke William Brownrigg under hans reise i England. Franklin bodde i Brownriggs hjem for en kortere periode dette året. Brownrigg var også en forretningsmann, i tillegg til å arbeide som lege og vitenskapsmann. Han gikk i partnerskap med Anthony Bacon fra Whitehaven i 1765 å utvikle jernindustrien i Wales. I hans pensjonisttilværelse ble han interessert i å forbedre det lokale landbruket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6812t3p, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Royal Society, «Award winners : Copley Medal», verkets språk engelsk, besøkt 30. desember 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]