William Brownrigg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Brownrigg
Portrait of biographer William Brownrigg Wellcome L0000279.jpg
Født24. mars 1712[1]Rediger på Wikidata
FelixstoweRediger på Wikidata
Død6. jan. 1800Rediger på Wikidata (87 år)
Keswick i CumbriaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, legeRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Leiden[2]Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Herman Boerhaave (1737)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Royal Society, Royal Society of EdinburghRediger på Wikidata
Utmerkelser Copleymedaljen (1766)[3]Rediger på Wikidata

William Brownrigg (født 24. mars 1711, død i 1800) var lege og forsker, som praktiserte som lege i Whitehaven, Cumberland. Han var medlem av The Royal Society og tildelt Copleymedaljen i 1766.

William ble utdannet i latin og gresk av en lokal prest fra han var 13 år gammel og i en alder av 15 år gikk han i lære hos en apoteker i Carlisle. Deretter fulgte to år på å studere under en kirurg i London før han begynte å studere ved universitetet i Leiden, Tyskland. Han ble uteksaminert derfra i 1737. Brownrigg returnerte deretter til England og begynte med medisin sammen med en etablert lege ved navn Richard Senhouse i Whitehaven. Senhouse døde kort tid etter at dette samarbeidet ble inngått.

I 1741 giftet Brownrigg seg med Mary Spedding. Hennes far og onkel arbeidet for James Lowther, hvis familie hadde utviklet Whitehaven til en viktig havn. Dette økte Brownrigg`s lokale innflytelse og fremmet hans interesse i helse og velferd blant gruvearbeiderne i denne byen. Hans medisinske interesse førte ham til å undersøke de forskjellige gassene som gruvearbeiderne pustet inn daglig Brownrigg fikk bygget et laboratorium der han arbeidet med gasser fra en nærliggende kullgruve som ble sendt gjennom blyrør.

I 1771 fikk Brownrigg møte Benjamin Franklin da Franklin var på turné i Storbritannia sammen med Sir John Pringle som hadde rådet ham til å besøke William Brownrigg under hans reise i England. Franklin bodde i Brownrigg`s hjem for en kortere periode dette året. Brownrigg var også en forretningsmann, i tillegg til å arbeide som lege og vitenskapsmann. Han gikk i partnerskap med Anthony Bacon fra Whitehaven i 1765 å utvikle jernindustrien i Wales. I hans pensjonisttilværelse ble han interessert i å forbedre det lokale landbruket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6812t3p, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Royal Society, «Award winners : Copley Medal», verkets språk engelsk, besøkt 30. desember 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]