Isaac Bashevis Singer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Isaac Bashevis Singer, 1988
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1978

Isaac Bashevis Singer (født 21. november 1902 i Leoncin i Tsarrussland nå Polen, død 24. juli 1991 i Surfside i Miami-Dade County i Florida i USA) var en amerikanske forfatter som skrev på jiddisch. Han bodde det meste av sitt liv i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Isaac Bashevis Singer hadde bakgrunn innen den jødiske fromhetsretningen chassidismen; han var sønn av en rabbi og bror av forfatteren Israel Joshua Singer. Han vokste opp i et fattig jiddisch-språklig kvarter i Warszawa, senere i Russland, og emigrerte i 1935 til USA, hvor han begynte å arbeide som journalist.

Hans noveller og romaner kretser ofte rundt problemet som oppstår i møtet mellom den gamle jødiske verden og livsoppfattelse og den nye tid med materialisme og manglende tro. Novellen De små skomakere er et ypperlig eksempel. Møtet mellem gammelt og nytt finner man også i roman-trilogien Familien Moskat som var medvirkende til at Singer fikk Nobelprisen i litteratur i 1978.

Bibliografier[rediger | rediger kilde]

  • David Neal Miller: Bibliography of Isaac Bashevis Singer, 1924–1949. Peter Lang, New York u. a. 1984.
  • Roberta Saltzman: Isaac Bashevis Singer, A Bibliography of His Works in Yiddisch and English, 1960–1991. The Scarecrow Press, Lanham, Maryland, and London 2002.