Andrea Camilleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrea Camilleri
Andrea Camilleri 2010 by Marco Tambara.jpg
Født6. september 1925
Porto Empedocle
Død17. juli 2019 (93 år)
Roma
Gravlagt Cimitero acattolico di Roma
Utdannet ved Accademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'Amico, Universitetet i Palermo
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatter, filmregissør, prosaforfatter
Nasjonalitet Italia
Utmerkelser Republikken Italias fortjenstorden (2003), Fortjenstmedaljen for kultur og kunst, Pepe Carvalho Award (2014)
Sjangerkrim, mysteriefortelling
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Andrea Camilleris signatur

Andrea Camilleri (født 6. september 1925 i Porto Empèdocle, død 17. juli 2019 i Roma[1]) var en italiensk forfatter og regissør.

Camilleri er kjent for sin romanhelt commissario (kommissær) Montalbano. Forfatteren bokdebuterte i moden alder, etter et langt liv som teatermann og tv-regissør, blant annet kjent for sine dramatiseringer av Maigret-romaner.[trenger referanse] I tillegg til kriminalfortellingene skrev Camilleri en rekke historiske skildringer fra Sicilia. Typisk i forfatterskapet var den raffinerte bruken av ulike italienske dialekter for å karakterisere romanpersonene, rammet inn av en prosa med et stort tilfang av regionale uttrykksmåter.[trenger referanse] Mange av Montalbano-bøkene er filmatisert.

De tre første romanene i Montalbano-serien er oversatt til norsk, Slik vann tar form (2003), Terrakottahunden (2005) og Matpakketyven (2009) og utgitt på Gyldendal.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mariantonia Cerrato, L'alzata d'ingegno: analisi sociolinguistica dei romanzi di Andrea Camilleri, Franco Cesati Editore, Firenze, 2012 ISBN 9788876674419

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]