Guvernementet Sankt Petersburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Russisk kart over guvernementet Sankt Petersburg, ca 1900.

Guvernementet Sankt Petersburg, senere Guvernementet Petrograd og sist Guvernementet Leningrad, var et guvernement i keiserdømmet Russland og RSFSR, 1708–1927.

Det lå mellom innsjøende Ladoga og Peipus og tilsvarte omtrent den gamle svenske Ingermanland, og grenset i nord tll Finland og guvernementet Olonets, i øst tll Novgorod, i sør til Pskov og i vest tll Livland og Estland. Arealeet var 53 767 km2 (ikke medregnet andelene av Ladoga og Peipus).

Ved den finske grensen var landet kupert, men for øvrig flatt, med unntak av noen høyder ved Krasnoje Selo. Guvernementet bestod til 40 prosent (på slutten av 1700-tallet fortsatt 70 prosent) av våtmark og skogsmarker.

Hovedelver var Neva, Luga og Narova, som førte til Finskebukta. Ladogas tilfloder Volkhov, Sjass og Svir, de to sistevnte en del av det kanalsystem som forente Neva med Volga, var viktige handelsveier, likesom Narova.

Folkemengden (utenom hovedstadens) var i 1910 på 975 192, hvorav 82 prosent russere, 15 prosent finner, 0,6 prosent estere og 1,8 prosent tyske kolonister, som hadde innvandret etter 1765. Tyve prosent var protestanter; resten var for det meste russisk-ortodokse.

Jordbruket var lite utviklet og gav liten avkastning, men industrien (produksjon av bomullstøyer og silke, papir, maskiner og andre jernarbeider) var ganske livlig, særlig omkring Tsarskoje Selo og Jamburg. Flere store industrielle foretak for arméens og flåtens behov, særlig i Kronstadt, tilhørte staten.

Guvernementet var inndelt i 8 kretser (ujezd): Gdov, Jamburg, Luga, Novaja Ladoga, Peterhof, Sankt Petersburg, Schlüsselburg og Tsarskoje Selo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]