House M.D.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
House M.D.
House M.D.
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landAmerikansk
Introduksjonsår2004
Sesonger8
Episoder177±0
Lengde45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrollerHugh Laurie
Bak kamera
SkapereDavid Shore
Sending
Periode16. november 200421. mai 2012
TV-kanalFox
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV),
720p (HDTV)
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

House, M.D., eller bare House, var en amerikansk dramaserie som gikk på kanalen FOX fra 2004 til 2012. Den var produsert av David Shore i samarbeid med Paul Attanasio. Handlinga var lagt til et sykehusmiljø i en amerikansk storby og handlet i hovedsak om den eksentriske legen dr. House og hans ukonvensjonelle måte å behandle pasienter på. Hovedrollen som House ble spilt av briten Hugh Laurie.

I Norge har serien vært å se på NRK, som har sendt den siden 2006.

Handling[rediger | rediger kilde]

TV-seriens hovedperson er dr. Gregory House, spilt av den britiske skuespilleren Hugh Laurie. House er et usympatisk, selvsentrert medisinsk geni og er sjef for diagnoseavdelingen på det oppdiktede Princeton-Plainsboro Teaching Hospital i New Jersey. De fleste av House' medisinske teorier om hva som feiler pasientene sine er basert på en kombinasjon av magefølelse og unaturlig gode gjetninger. Teoriene er så uvanlige og usannsynlige at de krever livsfarlige behandlingsmetoder. House sine metoder krever som regel sykehusets direktør sin godkjennelse og fører han ofte til direktøren dr. Lisa Cuddy, spilt av Lisa Edelstein. Cuddy er den eneste personen som våger å si nei til House, selv om han som regel får det som han vil.

House sitt team består av dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison), dr. Eric Foreman (Omar Epps) og dr. Robert Chase (Jesse Spencer) i de første årene av hans tilværelse på Princeton-Plainsboro. Mot slutten av den tredje sesongen splittes gruppen og House velger ut tre nye leger i tillegg til dr. Foreman som etter mye om og men slår seg til ro i gruppen til House. For å velge ut sine nye gruppemedlemmer bruker House en noe utradisjonell metode. Han kaller inn rundt 40 leger som i løpet av den fjerde sesongen må løse vanskelige medisinske gåter for å bevise at det er akkurat de som fortjener en plass på House' sin gruppe. På slutten av sesong 4 står han igjen med tre leger pluss dr. Foremann. Den nye gruppen til House består nå av dr. Remi (Thirteen) Hadley (Olivia Wilde), dr. Lawrence Kutner (Kal Penn) og dr. Chris Taub (Peter Jacobson) i tillegg til dr. Eric Foremann. Vi møter fremdeles dr. Cameron og dr. Chase i forskjellige roller rundt om på sykehuset. Mot slutten av sesong 5 blir dr. Kutner skrevet ut av serien og tidlig i sesong 6 forlater dr. Cameron serien, mens dr. Chase nok en gang blir en del av gruppen.

I tillegg til legene på House sin gruppe og dr. Cuddy spiller dr. James Wilson (Robert Sean Leonard) en viktig rolle i serien. Wilson er House sin eneste trofaste venn som følger han opp uansett hvor uprofesjonelt han oppfører seg. Gjennom sesongene er forholdet mellom House og Wilson vel så spennende som selve pasientgåten.

TV-serien har blitt rosende omtalt av kritikere og har hatt høye seertall helt fra start. Den første episoden ble sett av syv millioner mennesker i USA. Serien var på topp ti-listen over de beste TV-seriene i USA fra sesong 2 til sesong 4. House har også mottatt flere priser deriblant; People's Choice Awards, Peabody Awards, to Golden Globe Awards og tre Primetime Emmy Awards.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Navn Skuespiller Jobb Sesonger
1 2 3 4 5 6 7 8
Dr. Gregory House Hugh Laurie Infectious Disease Specialist, Nephrologist, Head of Department of Diagnostic Medicine Fast
Dr. Lisa Cuddy Lisa Edelstein Endocrinologist, Dean of Medicine Fast
Dr. James Wilson Robert Sean Leonard Head of Department of Oncology Fast
Dr. Eric Foreman Omar Epps Neurologist, Diagnostic Medicine, Dean of Medicine Fast
Dr. Robert Chase Jesse Spencer Surgeon, Intensivist, Cardiologist, Head of Department of Diagnostic Medicine Fast
Dr. Allison Cameron Jennifer Morrison Immunologist, Diagnostic Medicine Fast Gjest
Dr. Chris Taub Peter Jacobson Plastic Surgeon,[102] Diagnostic Medicine Bi-rolle Fast
Dr. Lawrence Kutner Kal Penn Sports Medicine specialist,[103] Diagnostic Medicine Bi-rolle Gjest
Dr. Remy "Thirteen" Hadley Olivia Wilde Internist,[103] Diagnostic Medicine Bi-rolle Fast Bi-rolle
Dr. Martha Masters Amber Tamblyn Double-Ph.D. in Applied Mathematics and Art History,[104] Medical student Fast Gjest
Dr. Jessica Adams Odette Annable Prison clinic physician,[105] Diagnostic Medicine Fast
Dr. Chi Park Charlyne Yi Neurologist, Diagnostic Medicine

Serien ble startet i 2004 av David Shore, Paul Attanasio og Attanasios partner, Katie Jacobs. De sendte en navnløs versjon av serien til TV-kanalen FOX og beskrev det som et CSI-inspirert medisinsk detektiv-drama. Grunntanken var at serien skulle dreie seg om et sykehus med leger som undersøkte symptomer og underliggende årsaker. Attanasio ble inspirert til å lage et medisinsk prosedyredrama av en spalte i The New York Times kalt "Diagnose", skrevet av Lisa Sanders. FOX kjøpte serien og daværende sjef for FOX sa: "Jeg vil se et medisinsk drama, men jeg vil ikke se hvite frakker vandrende nedover korridoren." Jacobs har senere uttalt at denne formuleringen har vært med på å gi serien dens form.

Etter at FOX kjøpte serien fikk den arbeidsnavnet "Chasing Zebras, Circling the Drain". (Sebra er et medisinsk uttrykk for en uvanlig og sjelden diagnose). Den opprinnelige idéen var en gruppe leger som jobbet sammen for å løse saker som ingen andre leger klarte å løse. Shore mente det var viktig å ha en spennende og interessant hovedperson som analyserte pasientenes personlighet og løste gåtene ved å grave fram pasientenes hemmeligheter og løgner. Etter hvert som arbeidet tok til ble oppgaven med å skape en interessant hovedperson viktigere enn selve arbeidet med seriens form og oppsett. Hovedpersonen fikk navnet House som også ble seriens navn. Shore utviklet de andre karakterene og skrev manuset til pilot-episoden av serien. Mannen som regisserte den første episoden, Bryan Singer, var med på å forme karakterene i serien, ga den første episoden navnet "Everybody lies", og mente at dette var en av grunntankene i serien. Shore har fortalt at hovedlinjene i de første episodene ble basert på arbeidet til Berton Roueché. Roueché jobbet for The New Yorker fra 1944 til 1994 og var spesialist på å skrive om uvanlige og sjeldne medisinske saker.

David Shore brukte sin egne erfaring fra et sykehusopphold på et universitetssykehus til å skape hovedpersonen. Shore husket at han tenkte: "Jeg vet at så fort jeg forlater sykehuset så kommer de til å mobbe meg for min uvitenhet. Det hadde vært gøy å se en karakter som ikke ventet til pasienten hadde gått før mobbingen begynte." En annen viktig grunntanke i serien var at hovedpersonen skulle være handikappet på et vis. I begynnelsen var tanken at House skulle sitte i rullestol, men FOX nektet å godta det. Jacobs har senere takket FOX for at de måtte skape House på en annen måte enn først planlagt. Det endte med et skadet bein som kom fra en gal diagnose. House lever også i konstant smerte og er helt avhengig av narkotiske smertestillende.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong Episoder Premiere
Sesong 1 22 2004 - 2005
Sesong 2 24 2005 - 2006
Sesong 3 24 2006 - 2007
Sesong 4 16 2007 - 2008
Sesong 5 24 2008 - 2009
Sesong 6 21 2009 - 2010
Sesong 7 23 2010 - 2011
Sesong 8 22 2011 - 2012

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

House M.D. sitt offisielle nettstedRedigere på wikidata