Robin Tunney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robin Tunney
Født19. juni 1972Rediger på Wikidata (51 år)
Chicago (Illinois)
Beskjeftigelse
Utdannet vedSt. Ignatius College Prep
Carl Sandburg High School
EktefelleBob Gosse (19972006)
NasjonalitetUSA
UtmerkelserVolpi-pokalen for beste kvinnelige filmrolle (1997) (for: Niagara, Niagara)
Aktive år1992
Nettstedhttp://www.fox.com/prisonbreak/bios/bio_tunney.html
IMDbIMDb

Robin Tunney (født 19. juni 1972 i Chicago) er en amerikansk skuespiller.

Hun er best kjent for sine hovedroller i filmen The Craft og fra TV-seriene Prison Break og The Mentalist. Tunney er irsk-amerikansk etterkommer etter faren Pat, som var bilselger, som emigrerte fra hjemlandet Irland og vokste opp på South Side i Chicago, ved Orland Park. Moren hennes arbeidet som bartender. Hun ble oppdratt katolsk og hun ble utdannet ved katolske skoler. Hun fortsatte senere med å studere kunst ved Chicago Academy for the Arts.

I en alder av 19 år, flyttet Tunney til Los Angeles, California og fikk flere tilbakevendende TV-roller som Class of '96, Law & Order, Dream On og Life Goes On. Hun ga sin banebrytende ytelse med rollen som en suicidal tenåring i Empire Records, og hun tiltrakk seg ytterligere oppmerksomhet ved å spille heks i filmen The Craft. Hun barberte hodet for sin rolle i Records og måtte dermed bære en parykk i The Craft.

I 1997 spilte Tunney i Bob Gosses Niagara, Niagara med Henry Thomas i en forestilling som gjorde at hun ble tildelt skuespiller-prisen Volpi Cup i 1997 under Venice International Film Festival. Hun spilte hovedrollen i en pilot-episode av TV-serien House som en barnehage-lærer som kollapser og blir diagnostisert med dysfasi. Hun ble kreditert som «spesiell gjestestjerne» for sin rolle i denne episoden.

Tunney giftet seg med produsent og regissør Bob Gosse den 4. oktober 1997 som hun tidligere hadde arbeidet i filmer. Men de skilte lag etter 5 år, i 2002. Siden 2007, har Tunney vært forlovet med den australske forfatteren og regissøren Andrew Dominik, men hun var single igjen, per august 2010. Hun er nå forlovet med Page Hamilton fra gruppen Helmet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]