Hudson's Bay Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hudson's Bay Company
Hudson's Bay Company Official Logo 2013.svg
Org.formAksjeselskap
Etablert2. mai 1670; 348 år siden (1670-05-02)
Datterselskap(er) Zellers
HovedkontorToronto
Grunnlegger(e)Pierre-Esprit Radisson
Nettsidehbc.com
La Compagnie de la Baie d' Hudson i Montréal i Canada.

Hudson's Bay Company (HBC) er det eldste aksjeselskapet i Canada (og Nord-Amerika). Det ble opprettet 2. mai 1670 og er dermed også et av de eldste i verden som fremdeles er aktivt.

Fra det mangeårige hovedkvarteret i York Factory ved Hudsonbukta kontrollerte selskapet i flere hundre år pelshandelen i store deler av britisk-kontrollerte Nord-Amerika. Det fungerte som en «de facto-regjering i mange områder på kontinentet, før de første bosettinger i større stil ble etablert.

Selskapets oppkjøpere og pelsjegere kom tidlig i kontakt med mange grupper av indianere, og selskapets nettverk av handelsstasjoner utgjorde grunnstammen for de senere offisielle myndigheter i store deler av det vestlige Canada og USA (før USA ble et land og etterpå). På slutten av det 19. århundre ble det enorme territoriet selskapet kontrollerte brorparten av det nydannede Dominion of Canada, hvor selskapet var den største private eiendomsbesitteren. Med nedgangen av pelshandelen utviklet selskapet seg til en merkantil virksomhet, som solgte livsviktige varer til bosetterne i det vestlige Canada. I dag er selskapet best kjent for sin varehuskjede i Canada.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.