Kunstnernes Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′9,7572″N 10°43′50,761″Ø

Kunstnernes Hus like ved Slottsparken i Oslo

Kunstnernes Hus er en kunstinstitusjon i Wergelandsveien ved Slottsparken i Oslo. Det er Norges største kunstnerdrevne visningssted for norsk og internasjonal samtidskunst.

Kunstnerisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Huset åpnet i 1930 som en uavhengig stiftelse eid av norske kunstnere, og mottar finansiell støtte fra Kulturdepartementet. Institusjonen ledes av et styre bestående av fem medlemmer, i tillegg til en kunstnerisk leder. Fire av styrets medlemmer er kunstnere, det femte oppnevnes av Kulturdepartementet. Kunstnerisk leder siden 2011 er Mats Stjernstedt.

I tillegg til et utstillingsprogram bestemt av den sittende direksjonen, vises Høstutstillingen i Kunstnernes Hus hvert år. Denne utstillingen er organisert av Norske Billedkunstnere (NBK). Tidligere ble også Stipendutstillingen vist her.

Bygningen har tidligere også huset atelierer for Statens kunstakademi og administrasjon og gjesteatelierer for Office for Contemporary Art Norway.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kunstnernes Hus er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og blir regnet som et av de fremste eksemplene på funksjonalisme i Norge. For dette arbeidet fikk de Houens fonds diplom for 1931.

Løvene ved inngangen er et tidlig arbeid av billedhuggeren Ørnulf Bast.

Serveringsstedet på Kunstnernes Hus[rediger | rediger kilde]

Kunstnernes Hus Bar & Restaurant åpnet 5. mars 2010, og overtok etter restauranten Arcimboldo, som gikk konkurs i begynnelsen av november 2009. Interiøret er i autentisk 30-tallsstil.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]