Kunstnernes Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunstnernes Hus
PlasseringOslo
ArkitektGudolf Blakstad
Etablert1930
Åpnet1930
Kart
Kunstnernes Hus
59°55′09″N 10°43′50″Ø
Nettstedhttps://kunstnerneshus.no

Kunstnernes Hus like ved Slottsparken i Oslo
Bilde tatt ca. 1930-34

Kunstnernes Hus er en kunstnerdrevet stiftelse i Wergelandsveien ved Slottsparken i Oslo. Det er Norges største kunstnerdrevne visningssted for norsk og internasjonal samtidskunst.

Kunstnerisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

Foruten utstillinger tilbys et aktivt program med foredrag, debatter, åpne atelierer, omvisninger, konserter og filmvisninger. Kunstnernes Hus ønsker å være en åpen, diskuterende og inkluderende institusjon hvor publikum gis anledning til opplevelse og fordypning i møte med samtidskunsten. Stiftelsen ble opprettet i 1930 av norske billedkunstnere og har som sin hovedoppgave å drive utstillingsvirksomhet, samt å forvalte eiendommen Wergelandsveien 17 i Oslo. Huset mottar finansiell støtte fra Kulturdepartementet. Institusjonen ledes av et styre bestående av fem medlemmer, i tillegg til en kunstnerisk leder. Fire av styrets medlemmer er kunstnere, det femte oppnevnes av Kulturdepartementet. Kunstnerisk leder mellom 2011 og 2017 var Mats Stjernstedt. Siden juni 2017 er Anne Hilde Neset ansatt som direktør ved Kunstnernes Hus.

I tillegg til et utstillingsprogram bestemt av den sittende direksjonen, vises Høstutstillingen i Kunstnernes Hus hvert år. Denne utstillingen er organisert av Norske Billedkunstnere (NBK). Tidligere ble også Stipendutstillingen vist her.

Bygningen har tidligere også huset atelierer for Statens kunstakademi og administrasjon og gjesteatelierer for Office for Contemporary Art Norway.

I de siste årene har det vært utstillinger av blant andre Hans-Peter Feldmann, Sylvia Sleigh, Irma Salo Jæger, Jon Gundersen og Elise Storsveen, Akram Zaatari, Victor Lind, Tom Sandberg og Chris Marker.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kunstnernes Hus er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og blir regnet som et av de fremste eksemplene på funksjonalisme i Norge. For dette arbeidet fikk de Houens fonds diplom for 1931.

Det store takmaleriet i trappeoppgangen er gjort av Per Krogh, og fremstiller “kunstnerens tornefulle vei mot høydene”. Løvene ved inngangen er et tidlig arbeid av billedhuggeren Ørnulf Bast.

Serveringsstedet på Kunstnernes Hus[rediger | rediger kilde]

Serveringsstedet på Kunstnernes Hus drives i dag av Lofthus Samvirkelag. De åpnet den nye restauranten på Kunstnernes Hus i august 2017.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Kunstnernes Hus». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.