Olaf T. Ranum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olaf T. Ranum
Født24. juni 1914Rediger på Wikidata
Død26. feb. 2004Rediger på Wikidata (89 år)
Beskjeftigelse ImpresarioRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1979), Trondheim kommunes kulturpris (1982)Rediger på Wikidata

Olaf Theodor Ranum (født 24. juni 1914 i Trondheim, død 26. februar 2004) var en norsk musikkhandler, impresario og mesén, som i hele sitt liv spilte en betydelig rolle i Trondheims og Trøndelags musikkliv.

Ranum ble som ung ansatt i familiebedriften Olaf T. Ranum A/S, hvor han var disponent fra 1942 til 1981. Da han i 1981 pensjonerte seg, fortsatte han som impresario i Ranum konsertbyrå.

Ranum var forretningsfører for Trondheim symfoniorkester i 15 år, var sekretær for de første Olavsdagene i Trondheim, formann i Norske Radiohandleres Landsforbund, Norges Musikkhandlerforbund og styremedlem ved Norges musikkhøgskole og Oslo kammermusikkfestival.

Han ble slått til ridder av Polyhymnia i 1960 og ble ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1974. Dessuten mottok han Trondheim kommunes kulturpris og Sør-Trøndelag fylkes kulturpris.

Blant de musikere han aktivt og personlig hjalp frem, kan nevnes Arve Tellefsen, Elise Båtnes, hornisten Bjørn Fosdal (solohornist i Det Kongelige Kapel & Danmarks Radios symfoniorkester) og Brynjar Hoff. I tillegg var han mer varmhjertet og musikkinteressert enn rigid forretningsmann, og det finnes et utall anekdoter om hans raushet for musikkens sak. Han var medlem av Den norske Frimurerorden.

Ringve Museum viste i 2000 utstillingen «100 år i musikkens tjeneste». Olaf T. Ranums musikkhandel og konsertbyrå i to generasjoner og 100 år.