Hopp til innhold

Olavshallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olavshallen er også et rom på Akershus slott og festning.
Olavshallen
Store sal
LandNorge
StedTrondheim
Etablert1989
Kart
Kart
Olavshallen
63°26′00″N 10°24′14″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Olavshallen AS er et helkommunalt AS eiet av Trondheim kommune. Olavshallen AS ble bygd i 1989 og konserthuset har fått sitt navn etter en historisk tradisjon i Trondheim, Olavstradisjonen. Grunnsteinen ble lagt ned av kong Olav V 22. juli 1988. Kulturhuset åpnet dørene for sin første konsert 17. september 1989 med jazzpianisten Oscar Peterson og den offisielle åpningen ble holdt den 21. september.

Olavshallen AS tar hvert år imot artister fra ulike sjangre som klassisk, opera, dans, ballett, pop, rock, vise, country, jazz, world, kor, korps, barne- og familieforestillinger, show, teater, revy og stand-up. Trondheim Symfoniorkester har sitt faste tilholdssted i Olavshallen og benytter store sal til prøver og konserter.

Olavshallen AS har ca 300 konserter i året og et årlig besøk på ca. 160 000 publikummere. Olavshallen AS har huset store navn og artister som Anne-Sophie Mutter, Gidon Kremer, Kiri Te Kanawa, Bryn Terfel, John Cleese, Oscar Peterson, Elaine Paige, Bobby McFerrin, Diana Krall, Chick Corea, Jan Garbarek, Jethro Tull, BB King, Cullberg-balletten, Emmylou Harris, Gary Moore, Gitarkameratene, Vamp og mange flere. Olavshallen AS er også arena for store arrangement som NM for janitsjarkorps, Ungdommens Kulturmønstring, Humanistisk seremoni og Olavsfestdagene.

Bygningen

[rediger | rediger kilde]

Olavshallen AS består av to saler - Store sal har en setekapasitet på 1212 og Lille sal 350. Scenens grunnmål i Store sal er 20 x 20 meter, 26 stk manuelle motvektstrekk, 4 stk motoriserte lystrekk, 2 stk. motoriserte trekk samt scenehus for orkester som gjør salen spesielt også egnet for akustiske produksjoner. Det er til en hver tid oppgradert lys- og lydutstyr med digital mikser av merket Midas XL8. Det er montert fiberoptisk kabel i OlavsKvartalet i samarbeid med Midgard Medialab, som gjør det mulig å transportere store mengder lyd/bilde til andre. Salen er egnet for store konferanser og presentasjoner.

Lille sal er en black box-scene med hovedvekt på fleksibel bruk og har sceneareal på 15 x 6 meter, med 4 stk scenetrekk. Den teleskopiske tribunen enkelt trekkes inn og salen kan utstyres med flatt gulv og oppbygd scene. Det er også mulighet for kaféoppsett med bord, stoler og bar eller klasserom-oppsett.

Olavshallen AS er en del av Sameiet OlavsKvartalet som for øvrig består av Clarion Collection Hotel Grand Olav, en kjøpesenterdel med ulike butikker, Trondheim kommunale kulturskole, NTNU – Institutt for musikk, Trondheim Symfoniorkester sin administrasjon og parkeringshus i kjelleren.

Økonomisk støtte

[rediger | rediger kilde]

Olavshallen AS mottar ingen offentlig støtte til driften av kulturhuset.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]