Chihuahuaørkenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chihuahuaørkenen ligger i grenselandet mellom USA og Mexico. Den er med sitt areal på ca. 453.000 km² den største av alle nordamerikanske ørkener.

Ustrekning, beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den ligger hovedsakelig i de meksikanske delstatene Chihuahua og Coahuila. Den har imidlertid brede utløpere inn i tre amerikanske delstater: Den dekker sørøstlige deler av Arizona, det sydlige New Mexico og det vestligste av Texas. Mor sør har den utløpere som når inn i de meksikanske delstatene Zacatecas og San Luis Potosí.[1]

Chihuahuaørkenen, omgitt av fjellkjeder i Sierra Madre.

Chihuahuaørkenen er et resultat av beliggenheten i regnskyggen. Den er en regnskyggeørken fordi de høye fjellene mot øst og mot vest innebærer at regntunge skyer tømmer seg før de når inn i området. Fuktigheten som medføres fra Mexicogolfen kommer bare de østlige fjellene til gode.[1]

Slik er det oppstått et ørkenbekken. Det brytes opp av en rekke lavere fjellkjeder, som Sacramento Mountains, Guadalupe Mountains og Davis Mountains. Her er det klart kjøligere og fuktigere, og her vokser det bartrær.

Sammenlignet med den i vest tilgrensende Sonoraørkenen er høydeforskjellene i Chihuahua markant større; de varierer mellom 600 og 1675 meter. Ved dette er sommeren vesentlig mildere enn i Sonoraørkenen. Gjennomsnittstemperatur i juni er mellom 35 og 40 °C, om vinteren kan det i høyden bli nokså kaldt. Det kan regne i ørkenen, og klart mer enn i de omliggende ørkener (Sonora, Mojaveørkenen, Great Basin), skjønt klart under 250 millimeter. Det meste av nedbøren kommer i korte og kraftige regnskyll (som i en lokal monsun-fase om sensommeren). Det kan falle snø på de aller største høydene.

Chihuahuaørkenen preges av typisk ørkenvegetasjon, bestående av agave lechuguilla, mesquiter, yuccaer, dasylirion wheeleri og forskjellige gressarter. I Chihuahuaørkenen ligger Big Bend nasjonalpark.

White Sands[rediger | rediger kilde]

White Sands National Monument, kjent for sanddyner og hvite gipskrystaller.

White Sands er navnet på en gipsørken i Tularosabekkenet sør i den amerikanske delstaten New Mexico. Dette er den mest uvanlige del av Chihuahua. Området ble i 1933 gjort til White Sands National Monument. Den hvite sand det tales om, er i virkeligheten gips. Den kommer fra de omliggende fjell ved nedslag i Lake Lucero, som befinner seg i områdets sørvestlige hjørne og som ikke har noe avløp. I den ekstreme heten som kan komme om somrene tørker sjøen helt ut og da er det bare gipskrystaller igjen. De føres av sted av sterke ørkenvinder fra sørvest, og danner dyner. Slik er her oppstått verdens største gipsørken på ca. 700 km².

Inne i White Sands ligger White Sands Missile Range, et militært testområde for raketter. I 1945 var det her man foretok den første testspsplosjon av et atomvåpen (Trinitytesten). På militærbasen er det også en alternativ landebane for Space Shuttle, den ble brukt slik i 1982 av romfergen Columbia.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b New Mexico State University: The Chihuahuan Desert Arkivert 27. desember 2012 hos Wayback Machine., lest 23. november 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) White Sands National Monument – galleri av bilder, video eller lyd på Commons