Good Vibrations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Good Vibrations»
AlbumSmiley Smile
B-side«Let's Go Away for Awhile»
FormatSingel
Artist, bandThe Beach Boys
Utgitt10. oktober 1966
Innspiltfebruar–september 1966
SjangerPsykedelisk musikk, pop, psykedelisk rock
LengdeFeil: ugyldig tid
Lengde3:39
SpråkEngelsk
PlateselskapCapitol Records
Komponist(er)Brian Wilson
Låtskriver(e)Brian Wilson, Mike Love
Produsent(er)Brian Wilson
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
«Wouldn't It Be Nice»
(1966)
«Good Vibrations»
«Then I Kissed Her»
(1967)

«Good Vibrations» er en sang med The Beach Boys. Sangen ble skrevet og produsert av Brian Wilson med tekst av Wilson og Mike Love. Sangen ble gitt ut på singel 10. oktober med «Let's Go Away for Awhile» som B-side. Singelen ble bandets tredje førsteplass på Billboard Hot 100 i USA og deres første som toppet UK Singles Chart i Storbritannia. I Norge kom singelen på 2.-plass på VG-lista. Sangen ble gitt ut som enkeltstående singel og ikke i forbindelse med noe album. «Good Vibrations» kom etter hvert med på albumet Smiley Smile, som ble utgitt elleve måneder etter singelen.

Sangen kom på 6.-plass på musikkmagasinet Rolling Stones liste over de «500 beste sangene gjennom tidene».[1] Sangen er også med på Rock and Roll Hall of Fames liste over 500 sanger som har formet rock and roll.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ifølge Brian Wilsons selvbiografi I Just Wasn't Made for These Times skal hans mor ha fortalt ham at hunder kan føle folks «vibrasjoner», og at de bjeffer på folk med «dårlige vibrasjoner» («bad vibrations»).[2] Wilson gjorde dette om til en generell tanke om vibrasjoner og at dette også kunne gjelde følelser, og Mike Love nevnte uttrykket «gode vibrasjoner» («good vibrations»).

Sangen ble spilt inn under 17 innspillingsøkter i fire forskjellige studioer i løpet av tre perioder i 1966. Den første økten ble påbegynt 17. februar, men sangen ble midlertidig lagt til side 25. februar til fordel for arbeidet med Pet Sounds. De andre medlemmene av The Beach Boys var forundret over at Brian Wilson ikke ønsket å ha med sangen på det nye albumet. Nye innspillinger ble gjort mellom 24. mai og 18. juni, etter utgivelsen av Pet Sounds, men nok en gang ble sangen lagt unna. Fra 24. august ble de siste innspillingene startet, og i september ble 90 timer med bånd gjennomhørt og redigert ned til sangens tre minutter og 39 sekunder. Det ble også benyttet uvanlige instrumenter til popmusikk å være, blant annet cello og theremin.

Wilson og tekstforfatteren Tony Asher, som skrev tekstene til de fleste av sangene på Pet Sounds, skrev en tekst tidlig i 1966. Etter at Pet Sounds var ferdig innspilt møtte Wilson Van Dyke Parks og ville at han skulle skrive en ny tekst til sangen, men Parks avslo. Teksten som ble innspilt, ble skrevet av Wilson og Mike Love i slutten av august 1966.

Da Wilson spilte inn albumet SMiLE i 2004 foreslo hans kone, Melinda, at han skulle bruke Ashers opprinnelige tekst til sangen. Deler av Loves tekst ble beholdt: åpningslinjen «I, I love the colorful clothes she wears» og refrenget, «I'm pickin' up good vibrations, she's giving me excitations ...».

Mottagelse og ettermæle[rediger | rediger kilde]

«Good Vibrations» ble møtt med gode kritikker i musikkpressen, mens tilhengere av bandets surfe og bil-låter var skeptiske. Blant andre Pete Townshend fra The Who ble bekymret for at det skulle komme mange overproduserte sanger fremover. Men publikum generelt kjøpte singelen, som ble en stor hit verden over.

I ettertid har sangen kommet høyt opp på lister over tidenes beste sanger, med blant annet 1.-plass på musikkmagsinet Mojos liste over tidenes 100 beste sanger, 6.-plass på Rolling Stones liste over tidenes 500 beste sanger og 3.-plass på en tilsvarende liste på acclaimedmusic.net.

Personell[rediger | rediger kilde]

Studiomusikere

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]