Mike Love

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mike Love (2006)

Michael Edward «Mike» Love (født 15. mars 1941 i Los Angeles) er en USA-amerikansk sanger og låtskriver, mest kjent fra gruppa The Beach Boys, som han starta sammen med brødrene Brian, Carl og Dennis Wilson og vennen Al Jardine.

Love var – sammen med Brian Wilson – gruppas hovedsanger, særlig i de første åra. Han synger førstestemmen på hits som «Surfin' Safari», «Surfin' USA», «Little Deuce Coupe», «Be True to Your School», «Fun, Fun, Fun», «Little Saint Nick», «I Get Around», «When I Grow Up (To Be a Man)» og «California Girls». Det er han som synger den velkjente basslinja på «Good Vibrations». På turneer var Love vanligvis den som introduserte de enkelte låtene.

Love var med å skrive tekstene på en rekke av gruppas sanger, noe han blei kreditert for etter en rettssak på 1990-tallet.

Love var tilhenger av at gruppa skulle holde seg til sin velprøvde og suksessrike musikkstil (med «sol og surfing»), og han var en tydelig motstander av Brian Wilsons eksperimentering med prosjekter som Pet Sounds og Smile. Etter denne tida varierte det en del hvem av de originale Beach Boys som var ledende i gruppa, men fra slutten av 1970-tallet var det utvilsomt Love. Han er den eneste av de fem som i dag er medlem i gruppa.

I 1988 blei Love (sammen med tre andre) nominert til Golden Globe og Grammy for sangen «Kokomo», som er den eneste BB-sangen uten Brian Wilson som har blitt nummer 1 på listene i USA.

Love har hatt en del forsøk på karriere utenom The Beach Boys. Han var med på to album (og bidrog til ytterligere ett) med bandet Celebration på 1970-tallet. På denne tida spilte han også inn to soloalbum, som aldri blei utgitt. Noen av sangene er seinere brukt av The Beach Boys. I 1981 kom soloalbumet Looking Back With Love. Seinere har han hatt en del gjesteopptredener med andre artister.

The Beach Boys blei i 1988 innvotert i Rockens æresgalleri.

Love har vært gift fem ganger og har ni barn. Sønnen Christian (1968–) har i perioder spilt med The Beach Boys. Dattera Shawn (1964–2003) var gift med Dennis Wilson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]