Smile (The Beach Boys-album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SMiLE
Studioalbum med The Beach Boys
UtgittIkke utgitt
Innspiltmai 1966–mai 1967
Sjangerpop, rock, psykedelisk rock, barokkpop
SpråkEngelsk
PlateselskapCapitol
Produsent(er)Brian Wilson
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Pet Sounds
(1966)
SMiLE
Smiley Smile
(1967)
The SMiLE Sessions
Samlealbum og samleboks
med The Beach Boys
Utgitt31. oktober 2011
Innspiltmai 1966–mai 1967
Sjangerpop, rock, psykedelisk rock, barokkpop
SpråkEngelsk
PlateselskapCapitol
Produsent(er)Brian Wilson
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Stars and Stripes Vol. 1
(1996)
The SMiLE Sessions
(2011)
That's Why God Made the Radio
(2012)

Smile, også bokstavert SMiLE, er et ikke utgitt musikkalbum av The Beach Boys, innspilt mellom mai 1966 og mai 1967. Musikken ble skrevet av Brian Wilson og Van Dyke Parks skrev tekstene. Albumet skulle være oppfølgeren til Pet Sounds, men Brian Wilson fikk etter hvert store problemer med å ferdigstille albumet og valgte våren 1967 å skrinlegge hele prosjektet. Albumet ble aldri fullført i sin opprinnelige form, men i september 2004 ga Brian Wilson ut albumet Smile under eget navn.

The SMiLE Sessions er et samlealbum og en samleboks som består av The Beach Boys' originale innspillinger fra 1966-1967, utgitt i oktober 2011. The SMiLE Sesions kan sees på som en rekonstruksjon av det uutgitte albumet, selv om noen av sangene på albumet mangler tekster som er inkludert i Brian Wilsons album.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dumb Angel[rediger | rediger kilde]

17. februar 1966 ble første versjon av sangen «Good Vibrations», under tittelen «Good, Good, Good Vibrations», innspilt. Flere versjoner av sangen ble spilt inn fram til 25. februar, men så ble den lagt vekk til fordel for innspillingen av albumet Pet Sounds. Etter utgivelsen av Pet Sounds, ble det i løpet av sommeren og høsten 1966 gjort flere innspillinger av «Good Vibrations». Disse ble redigert sammen og utgitt på singel i oktober 1966. Wilson annonserte da at han var i gang med et nytt prosjekt han kalte Dumb Angel.

Konsepter[rediger | rediger kilde]

Dumb Angel var ment å være et slags konseptalbum der USAs og nordamerikansk historie skulle være et av temaene. «Heroes and Villains» og «Cabin Essence» hadde ville vesten-tekster og «Do You Like Worms?», som senere fikk tittelen «Roll Plymouth Rock», omhandlet pilegrimene som kom til North Virginia i 1620 med «Mayflower».

Dessuten la Wilson vekt på at det også skulle være innslag av humor, noe blant andre sangene «Vega-Tables» og «I'm In Great Shape» viser. De fire elementene ild, vann, luft og jord var også tema for suiten «The Elements», som senere ble delt opp med egne titler; «Vega-Tables» for jord, «Mrs. O'Leary's Cow» for ild, «Wind Chimes» for luft og «I Love to Say Da Da» (også kalt «In Blue Hawaii») for vann.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

I august 1966 startet innspillingene av albumet, som nå hadde fått navnet Smile. Brian Wilson startet som vanlig med å spille inn all musikken på samme måte som «Good Vibrations», med flere innspillinger fra forskjellige studioer, for så å legge alle vokalsporene på «toppen». Platestudioene som ble brukt var Gold Star Studios i Los Angeles (Phil Spectors favorittstudio), Sunset Sound Studios og United Western Recorders på Sunset Boulevard og Capitols eget platestudio.

Som med Pet Sounds ble lydmiksingen foretatt i mono, til tross for at stereo-miksing var tilgjengelig. Årsakene er blant annet at Brian Wilson er nesten døv på høyre øre slik at han ikke får utbytte av stereo, samt at Phil Spector også foretrakk å mikse i mono. Dessuten var alle radio og TV-sendinger i mono. Wilson følte også at han bedre kunne kontrollere hva han ønsket at lytterne skulle få høre, og dermed minimalisere variabler som lytternes plassering mellom to høyttalere.

Flere av studiomusikerene som var med på å spille inn Pet Sounds var også med på å spille inn Smile, og de var nå blitt vant til Wilsons metoder. Det nye var at de andre medlemmene av The Beach Boys var tilstede og ga uttrykk for sin skepsis til musikken og tekstene. Spesielt Mike Love ga uttrykk for at han ikke likte Van Dyke Parks tekster, som han mente var meningsløse og for abstrakte. Det er senere blitt spekulert i om denne konflikten med de andre i bandet var en hovedårsak til at albumet ikke ble gjort ferdig. Brian Wilson sier i et intervju på DVD-en Brian Wilson presents SMiLE at en av grunnene til at albumet aldri ble fullført var «fordi Mike Love ikke likte det».

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

I desember startet Capitol å trykke opp et 12-siders hefte som skulle følge med albumet. De hadde også fått en håndskrevet lapp der rekkefølgen på låtene sto. I 2006 fikk Brian Wilson se lappen, og sa det ikke var hans håndskrift. Han la til at rekkefølgen på låtene aldri ble avgjort så lenge han arbeidet med prosjektet. Capitol hadde trykket ferdig 466 000 covere og 419 000 12-siders-hefter i januar 1967.

Det ble satt i gang en markedsføringskampanje med annonser for Smile i blant annet musikkmagasinet Rolling Stone og tenåringsmagasinet Teen Set. Dette ble gjort på bakgrunn av Brian Wilsons beskjed til plateselskapet i desember 1966 om at albumet ikke ble klart i desember, men skulle være ferdigstilt innen 15. januar 1967. Men alt arbeid med albumet, bortsett fra med sangene «Heroes and Villains» og «Vega-Tables» som skulle utgis på singel, stoppet opp en gang i begynnelsen av januar.

Kollaps[rediger | rediger kilde]

Grunnet konflikten mellom Van Dyke Parks og Mike Love, trakk Parks seg fra prosjektet i mars 1967. Brian Wilsons sykdom og hans stadig eskalerende inntak av narkotika var også medvirkende til at en pressemelding 6. mai 1967 forklarte at Smile ikke ville bli utgitt. Han var også av den meningen at innspillingen av «Mrs. O'Leary's Cow», ild-temaet i suiten «The Elements», var årsaken til en storbrann i Los Angeles-området på samme tidspunkt. I et senere intervju mente han at Smile besto av en del «ond og upassende musikk».

Capitol Records hadde hele tiden presset på Wilson, og håpet i det lengste at han skulle klare å gjøre ferdig albumet. Fra slutten av mai til august spilte Wilson og The Beach Boys inn det som skulle bli Smiley Smile, og dermed var det definitivt klart at han hadde gitt opp arbeidet med Smile. Senere skulle sanger som var ment for Smile dukke opp på andre Beach Boys-album.

Brian Wilsons nyinnspilling[rediger | rediger kilde]

I februar 2004 startet Brian Wilson, sammen med sitt nye band The Wondermints, turneen Brian Wilson presents SMiLE i Royal Festival Hall i London. Han og Van Dyke Parks hadde i 2003 skrevet ferdig SMiLE, og i september 2004 kom endelig albumet ut – over 37 år etter den planlagte utgivelsen.

The Smile Sessions[rediger | rediger kilde]

3. februar 2011 kunne Al Jardine informere Examiner.com om at «Capitol Records planlegger å gi ut en Beach Boys-versjon av Smile en gang denne sommeren for å feire 50-års jubileumet til The Beach Boys. Smile er Beach Boys-fansens «hellige gral», så dette er bra.»[1]

I et presseskriv fra Capitol Records 14. mars 2011, ble det opplyst om at plateselskapet planla en 2-CD-utgivelse med innspillinger fra Smile i løpet av 2011 med tittelen The SMiLE Sessions.[2] 31. oktober 2011 ble The Smile Sessions utgitt i fire formater; en enkelt-CD, en dobbel-CD, en dobbel-LP og en samleboks med fem CD-er, to LP-er og to singler.[3]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

The Smile Sessions[rediger | rediger kilde]

 1. «Our Prayer» – 1:06
 2. «Gee» – 0:51
 3. «Heroes and Villains» – 4:53
 4. «Do You Like Worms (Roll Plymouth Rock)» – 3:36
 5. «I'm in Great Shape» – 0:29
 6. «Barnyard» – 0:48
 7. «My Only Sunshine (The Old Master Painter / You Are My Sunshine)» – 1:57
 8. «Cabin Essence» – 3:32
 9. «Wonderful» – 2:04
 10. «Look (Song for Children)» – 2:31
 11. «Child is Father of the Man» – 2:14
 12. «Surf's Up» – 4:12
 13. «I Wanna Be Around / Workshop» – 1:23
 14. «Vega-Tables» – 3:49
 15. «Holidays» – 2:33
 16. «Wind Chimes» – 3:06
 17. «The Elements: Fire (Mrs. O'Leary's Cow)» – 2:35
 18. «Love to Say Dada» – 2:32
 19. «Good Vibrations» – 4:13
Bonusspor
 1. «You're Welcome» – 1:08
 2. «Heroes and Villains (Stereomix)» – 4:53
 3. «Heroes and Villains Sections (Stereomix)» – 7:16
 4. «Vega-Tables Demo» – 1:46
 5. «He Gives Speeches» – 1:14
 6. «Smile Backing Vocals Montage» – 8:30
 7. «Surf's Up 1967 (Soloversjon)» – 4:09
 8. «Psycodelic Sounds: Brian Falls into a Piano» – 1:30
 9. «Capitol Smile Promo» (skjult spor) – 1:02

Capitol Records-lappen[rediger | rediger kilde]

Det er ukjent hvilken rekkefølge sangene ville fått på albumet, men denne listen er basert på den håndskrevne lappen Capitol Records fikk i desember 1966:

 • «Do You Like Worms?» («Roll Plymouth Rock»)
 • «Wind Chimes»
 • «Heroes and Villains»
 • «Surf's Up»
 • «Good Vibrations»
 • «Cabin Essence»
 • «Wonderful»
 • «I'm in Great Shape»
 • «Child Is Father of the Man»
 • «The Elements»
 • «Vega-Tables»
 • «The Old Master Painter»

Allmusic.com-listen[rediger | rediger kilde]

Nettstedet Allmusic.com opererer med følgende «forslag» til sporliste:

 1. «Our Prayer» 1:05 (B. Wilson)
 2. «Heroes and Villains» 4:13 (Parks, B. Wilson)
 3. «Barnyard» 0:53 (B. Wilson)
 4. «Do You Like Worms» 4:18 (Parks, B. Wilson)
 5. «The Old Master Painter» 1:06 (Gillespie, Smith)
 6. «Wonderful» 1:59 (Parks, B. Wilson)
 7. «Child Is Father of the Man» 1:53 (Parks, B. Wilson)
 8. «Cabin Essence» 3:35 (Parks, B. Wilson)
 9. «Vegetables» 3:26 (Parks, B. Wilson)
 10. «Wind Chimes» 2:28 (B. Wilson)
 11. «Mrs. O'Leary's Cow» 2:01 (B. Wilson)
 12. «I'm in Great Shape» 1:32 (B. Wilson)
 13. «I Love to Say Da Da» 1:32 (B. Wilson)
 14. «Surf's Up» 3:54 (Parks, B. Wilson)

ITunes: The Beach Boys Play Smile[rediger | rediger kilde]

I 2011 la iTunes Store ut to versjoner av The Beach Boys Play Smile med låter hentet fra SMiLE-innspillingene.[4]

«Hovedversjonen»[rediger | rediger kilde]

 1. «Our Prayer» (fra Good Vibrations: Thirty Years of The Beach Boys)
 2. «Heroes and Villains (Alternate Take)» (bonusspor på Smiley Smile/Wild Honey-utgivelsen fra 1990)
 3. «Do You Like Worms» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 4. «Wonderful» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 5. «Surf's Up» (fra Surf's Up)
 6. «Vegetables» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 7. «Wind Chimes» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 8. «Heroes and Villains (Intro)» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 9. «I Love to Say Da Da» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 10. «Good Vibrations» (fra Smiley Smile)

«Alternativ versjon»[rediger | rediger kilde]

 1. «Heroes and Villains» (fra Smiley Smile)
 2. «Cabinessence» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 3. «Wonderful» (fra Smiley Smile)
 4. «Surf's Up» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 5. «Vegetables» (fra Smiley Smile)
 6. «Wind Chimes» (fra Smiley Smile)
 7. «Cool Cool Water» (fra Good Vibrations: Thirty Years of the Beach Boys)
 8. «Good Vibrations (Early Take)» (bonusspor på Smiley Smile/Wild Honey-utgivelsen fra 1990)

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]