Al Jardine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Al Jardine (2009)

Alan Charles «Al» Jardine (født 3. september 1942 i Lima i Ohio) er en USA-amerikansk gitarist, sanger og låtskriver.

high school – etter at han og familien hadde flytta til California – blei Jardine kjent med Brian Wilson og brødrene hans Carl og Dennis. Sammen med Mike Love starta de The Beach Boys, som skulle bli et av historias mest populære popband.

Jardine spiller bass på gruppas første plate, «Surfin'» fra 1961. Tidlig i 1962 forlot han bandet, men kom tilbake et drøyt år seinere – og var så med i rundt 35 år. Han spilte stort sett rytmegitar og sang harmonistemmer, men han har også førstestemmen på en del sanger, for eksempel «Help Me, Rhonda», «Cotton Fields» og «Peggy Sue». Jardine har en falsettstemme nokså lik Brian Wilsons, og han har derfor ofte erstatta denne på turné. Jardine har også skrevet og produsert enkelte av gruppas sanger.

Jardine forlot The Beach Boys i 1998, da Carl Wilson døde. Han har seinere turnert med Endless Summer Band, som blant annet består av tidligere BB-turnémusikere. Høsten 2006 spilte han sammen med Brian Wilson på en kort turné i anledning 40-årsjubileet for Pet Sounds. I 2010 gav Jardine ut sitt første solo-studioalbum, A Postcard from California, med bidrag både fra BB-kollegene og andre musikere, som Neil Young og Steve Miller.

I 1988 blei The Beach Boys (med opprinnelig besetning) innvotert i Rockens æresgalleri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]