Bruce Johnston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruce Johnston
Bruce Arthur Johnston
FødtBenjamin Baldwin
27. juni 1942[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Peoria, Illinois, USA
BeskjeftigelseMusiker, komponist, sanger, plateprodusent, låtskriver, sanger og låtskriver, pianist Rediger på Wikidata
Utdannet vedJohn Thomas Dye School
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
Medlem avThe Beach Boys
Musikalsk karriere
PseudonymBruce Johnston
SjangerRock, Pop
InstrumentPiano, keyboard, Bass
Aktive år1959
IMDbIMDb
Ensemble(r)
The Beach Boys
Tidligere band
The Rip Chords
Notable verk
I Write the Songs

Bruce Arthur Johnston (født Benjamin Baldwin 27. juni 1942) er en amerikansk sanger, bassist, pianist, keyboardist, plateprodusent, studiomusiker og låtskriver mest kjent som medlem av The Beach Boys. Han ble med i bandet 9. april 1965 da han tok over for Glen Campbell som Brian Wilsons erstatter under bandets konserter. Johnstons første innspilling med The Beach Boys var på hitlåten «California Girls».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Johnston ble adoptert av William og Irene Johnston, og vokste opp i Brentwood i Los Angeles. Han tok pianotimer som ung, og ble med i sitt første pop-band under high school-tiden. Han spilte allerede da sammen med kjente artister som Phil Spector, Ritchie Valens, Everly Brothers og Eddie Cochran.

I 1959 var han for første gang med på en hitlåt, da han arrangerte og spilte på Sandy Nelsons låt «Teenbeat», som ble en topp ti-hit på Billboard Hot 100-listen. Samme året spilte han inn sin første singel under eget navn, «Take This Pearl», i duoen Bruce & Terry sammen med Terry Melcher. Han startet karrieren som plateprodusent og låtskriver i 1960 for plateselskapet Del-Fi Records, og fortsatte også sin karriere som sanger og musiker.

Våren 1965 ble han fast erstatter for Brian Wilson i The Beach Boys under konserter, etter at Glen Campbell ønsket å fortsette sin karriere som soloartist. Han var også med som vokalist på en rekke av bandets mest kjente album, som blant andre Pet Sounds, det uutgitte albumet SMiLE, Smiley Smile, Wild Honey, Sunflower og Surf's Up før han forlot The Beach Boys i 1971.

Johnston forsatte å skrive låter, og vant Grammy for årets beste sang i 1976 med låten «I Write the Songs». Originalversjonen ble spilt inn av Barry Manilow, og sangen ble senere blitt spilt inn av en mengde artister, også av Frank Sinatra. Johnston var også en ofte benyttet studiomusiker, og var blant annet med som bakgrunnsvokalistElton Johns låt «Don't Let the Sun Go Down on Me» og på Pink Floyds album The Wall.

I 1979 ble han med i The Beach Boys igjen etter at Brian Wilson ba han om å bidra som vokalist og medprodusent på albumet L.A. (Light Album). I 1980 var han produsent alene på bandets neste album, Keepin' the Summer Alive. Han er per 2011 medlem av Beach Boys Band, sammen med blant andre Mike Love. Beach Boys Band er et rent turnéband som spiller de gamle Beach Boys-låtene, og holder bortimot 170 konserter årlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]