Carol Kaye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carol Kaye
Født24. mars 1935 (84 år)
Everett
Beskjeftigelse studiomusiker, musikklærer
Nasjonalitet USA
Musikalsk karriere
Instrumentbass, gitar
Aktive år1950-tallet
NettstedCarol Kayes nettsted
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Carol Kaye (født 24. mars 1935 i Everett i Washington) er en amerikansk musiker, mest kjent som studiomusiker og bassist. Hun har medvirket på anslagsvis 10 000 innspillinger i løpet av sin karriere. Kaye var bassist på en rekke av Phil Spector og Brian Wilsons produksjoner på 1960- og 1970-tallet. Hun spilte gitarRitchie Valens' innspilling av «La Bamba», og er kreditert som bassist på flere av Simon & Garfunkels hits og på flere filmmusikkinnspillinger av Quincy Jones og Lalo Schifrin. Hun var også sentral under innspillingen av The Beach Boys' album Pet Sounds.

Hun begynte å spille gitar som 13-åring, og allerede i 1949 var hun profesjonell musiker og musikklærer. På 1950-tallet var Kaye jazzgitarist i flere band i Los Angeles. I 1957 fikk hun sine første oppdrag som studiomusiker for Sam Cooke, og på begynnelsen av 1960-tallet var hun som medlem av The Wrecking Crew med på innspillinger av en rekke hitlåter. Hun spilte blant annet på flere av The Beach Boys' hits, som blant andre «Good Vibrations», «Help Me, Rhonda», «California Girls», «Sloop John B», «Wouldn't It Be Nice», «God Only Knows» og «Heroes and Villains». Kaye var også med på Brian Wilsons legendariske Smile-prosjekt høsten 1966.

I tillegg til mange innspillinger med The Beach Boys, har hun også spilt på låter for artister som blant andre Elvis Presley, Glen Campbell, Ray Charles, Simon and Garfunkel, Stevie Wonder, Dean Martin, Frank Sinatra, Nancy Sinatra, Herb Alpert, Joe Cocker, The Righteous Brothers, Sonny and Cher, Barbra Streisand og Roger Miller. Kaye spiller på kjenningsmelodiene til en rekke kjente amerikanske TV-serier som blant andre Cannon, The Streets of San Francisco, Mission: Impossible, M*A*S*H, Kojak, Kjærlighetsskipet, McCloud, Cosby med familie, Hawaii Five-O, Ironside og Bonanza.

Kaye sluttet som studiomusiker på 1970-tallet på grunn av leddgikt, men ble senere igjen aktiv som både studiomusiker og jazzartist samt som bass- og gitarlærer.

Diskografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Som bassist[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Som gitarist[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]