Hopp til innhold

Gjeterhunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

tamhunden
Canis lupus familiaris


FCI-grupper

Gjeterhunder
Vakt- og vokterhunder
Terriere
Dachshunder
Spisshunder
Drivende hunder
Stående fuglehunder
Apporterende hunder
Selskapshunder
Mynder

Andre grupper

Blandingshunder
Designerhunder
Paria- og urhunder

Lister

Hunderaser alfabetisk
Hunderaser gruppevis
Nordiske hunderaser
Liste over hundegrupper

Gjeterhunder og kveghunder (FCI gruppe 1) eller bruks-, hyrde- og gjeterhunder (NKK) er en gruppe med hunder som består av de to undergruppene fårehunder og kveghunder, avhengig av formålet rasene opprinnelig ble avlet for. Sveitsiske kveghunder (sennenhunder) inngår ikke i inndeling, men er inkludert i FCIs gruppe 2.

Prototypen på en fårehund kan sies å være en mellomstor, hurtig hund med stor kapasitet, alá border collie. FCIs undergruppe fårehunder består av en broket samling ulike hunder og typer, som helt eller delvis kan mangle et felles opphav hva avlformål, anatomi og morfologi angår.

Seksjon 1: fårehunder[rediger | rediger kilde]

Seksjonen med fårehunder er ikke så homogen som FCIs inndeling skulle tilsi. Mange av rasene avles ikke lenger som fårehunder, men snarere for sine generelle brukshundegenskaper. Flere av rasene er typiske gårds-, vakt- og vokterhunder, og noen av disse er populære som tjenestehunder og familiehunder. Schäferhund er et eksempel på dette, og rasen kan vel best karakteriseres som en meget allsidig brukshund, men med svært begrensede forutsetninger som fårehund.

Seksjon 2: kveghunder[rediger | rediger kilde]

Seksjonen med kveghunder består av hunder som tradisjonelt har blitt avlet som gjeterhunder for kveg, men mens de australske og azoriske kveghundene fortsatt brukes til slike formål, så må den flamske bouvieren i dag snarere kunne kalles en allsidig brukshund. De sveitsiske sennenhundene inkluderes ikke i FCIs gruppe 1.

Autoritetsdata