Schipperke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schipperke
Schipperke
Schipperke0001.jpg
Schipperke
HundetypeGjeterhund
OpprinnelseBelgia Belgia
EgenskaperFamilie, bruks
Livsløp12–15
StørrelseLiten (4-7 kg)
Passer forVeldig erfarne
Anerkjennelser
FCIgr. 1, sek. 1
(FCI #083)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Schipperke

Schipperke (FCI #83) er klassifisert som en liten fårehund og tilhører som sådan gruppen bruks-, hyrde- og gjeterhunder.

Schipperke er verdens minste fårehund og tilhører gruppe 1 “Bruks-, hyrde- og gjeterhunder” i NKKs raseinndeling.

Schipperke er en av Belgias nasjonalraser. Det er en gammel hunderase, og allerede i år 1500 er schipperke omtalt i en krøniker av munken Wenceslas. Schipperke er en omskriving av scheperke som betyr «liten gjeter», og rasen fikk sitt navn av innbyggerne i provinsen Brabant.

På slutten av 1600 – tallet paraderte skomakere med sine sorte hunder på det store markedet. Hver søndag paraderte de først og fremst for å vise fram flotte håndlagede halsbånd som var spesielt tilpasset schipperkenes krage. Noen av disse halsbåndene er stilt ut i museet i Brüssel. Schipperken ble brukt til å holde rotteplagene under kontroll på bryggeriene i Leuven og til å passe på ender o.l. på gårdene. I 1882 begynte Belgia å registrere rasen, og samme år ble schipperke første gang stilt på utstilling. I 1888 gikk en gruppe schipperkeeiere sammen og dannet en raseklubb. Denne klubben var faktisk den første offisielle raseklubben som ble godkjent av kennelklubben i Belgia. Raseklubben utarbeidet blant annet en offisiell standard for schipperke.

Schipperke ble første gang offentlig registrert i Norsk Kennel Klub i midten av 1960 – årene.

Vi vet at Dronning Maud hadde med seg en schipperketispe til Norge på begynnelsen av dette århundret. Sannsynligvis var dette en engelsk schipperke. Det er tatt flere bilder av dronningen og hennes schipperke, og hunden er også med på flere filmopptak.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Hunderasen er en anerkjent bruks- og familiehund med mange gode kvaliteter som kan brukes i sport. Den er aktiv, bevegelig, utholdende, smidig, livlig, rask, robust og nysgjerrig på alt omkring seg. Den fager gjerne mus, rotter og lignende.

Den regnes også som en lojal og våken vakthund som gjerne varsler når det kommer fremmede. Rasen er bestemt, viljesterk og krevende. De trenger en erfaren eier og konsekvent oppdragelse. De har kallenavnene "The little black devil" og "Den tasmanske jævel", ikke uten grunn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

http://www.nkk.no http://www.schipperke.no NKKs rasestandar