Schipperke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Schipperke
Schipperke
Schipperke
Schipperke
Hundetype gjeterhund
Opprinnelse Belgia Belgia
Egenskaper familiehund
Forventet livsløp 12–15
Størrelse liten (3–9 kg)
Passer for de fleste
Anerkjennelser
FCI gr. 1, sek. 1
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Schipperke (FCI #83) er klassifisert som en liten fårehund og tilhører som sådan gruppen bruks-, hyrde- og gjeterhunder.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Schipperke er en av Belgias nasjonalraser, men det er ingen gammel hunderase. Derimot er dagens hund trolig opprinnelig en blanding av ulike lokale hunder og nordlige spisshunder, hvorav pomeranian nok er en, og ulike terriere.[1] Genetisk finnes det ikke spor av basale linjer i hunderasens arvemateriale[1], men det hevdes at en slik (lignende) hund skal ha opptrådt på en utstilling for hunder i 1690. Dagens hunder er imidlertid av mye nyere dato.

Det hevdes at skomakere på slutten 1600–tallet paraderte hver søndag med sine sorte hunder på det store markedet i Brussel. Først og fremst for å vise fram sine flotte, håndlagede halsbånd, som skal ha vært spesielt tilpasset hundens krage. Noen av disse halsbåndene skal være stilt ut i et museum i Brussel. Schipperke skal også ha blitt brukt til å holde rotteplagen under kontroll på bryggeriene i Leuven, og til å passe på ender og andre dyr på gårdene.

I 1882 begynte Belgia å registrere rasen, og samme år ble schipperke første gang stilt på en utstilling. I 1888 gikk en gruppe eiere sammen og dannet den første raseklubben. Denne ble den første offisielle raseklubben som ble godkjent av den belgiske kennelklubben. Raseklubben utarbeidet blant annet en offisiell rasestandard.

Schipperke ble første gang offentlig registrert i Norsk Kennel Klub i midten av 1960-årene. Dronning Maud skal ha hatt med seg en (trolig britisk) tispe til Norge på begynnelsen 1900-tallet. Det ble tatt flere bilder av dronningen og hunden hennes, som dessuten er med på flere filmopptak.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Hunderasen er en anerkjent bruks- og familiehund med mange kvaliteter. Den er rask, smidig, livlig, robust og nysgjerrig på alt omkring seg. Den regnes også som en lojal og våken vakthund som gjerne varsler når det kommer fremmede. Rasen er bestemt og viljesterk og trenger konsekvent oppdragelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Greger Larson, Elinor K. Karlsson, Angela Perri, Matthew T. Webster, Simon Y. W. Ho, Joris Peters, Peter W. Stahl, Philip J. Piper, Frode Lingaas, Merete Fredholm, Kenine E. Comstock, Jaime F. Modiano, Claude Schelling, Alexander I. Agoulnik, Peter A. Leegwater, Keith Dobney, Jean-Denis Vigne, Carles Vilà, Leif Andersson, and Kerstin Lindblad-Toh. 2012-05-21. Rethinking dog domestication by integrating genetics, archeology, and biogeography. PNAS: 1203005109v1-201203005. Besøkt 2013-10-07