Ungarsk kuvasz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ungarsk kuvasz
kuvasz
Ungarsk kuvasz
Hundetypebruks-, hyrde- og gjeterhunder
OpprinnelseUngarn
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Forventet livsløp8-10
Størrelsegigantstor (30-52 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 Sek. 1 (FCI #054)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Ungarsk kuvasz (FCI #54) er en gigantstor hvit bruks-, hyrde- og gjeterhund (FCI gruppe 1, seksjon 1) som anses å stamme fra Karpatene i Ungarn, dit den eller dens nærmeste forfedre trolig kom med madjarene helt på slutten av 800-tallet. Kuvasz har gjennom århundrer blitt benyttet som vokterhund og vakthund i hjemlandet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Ungarsk kuvasz fungerte i praksis som vokterhund til langt innpå 1800-tallet, men etter den tid ble den mer brukt som vakthund i hjemlandet, der den helst var å finne på større gods. Den nøyaktige opprinnelsen er ukjent, men man har antatt at dens forfedre ble ført til Ungarn med madjarenes invasjon på slutten av 800-tallet. En annen teori er at den kom med kumanerne1200-tallet, da disse flyktet vestover fra Tyrkia i en forsøk på å unngå mongolenes invasjon. Man kan derfor tenke seg at store hvite molossere som kom til Europa fra Asia med migreringene østfra må ha spilt en betydelig opphavsmessig rolle for både kuvasz og en rekke andre lignende hunderaser. Ungarsk kuvasz er sjelden utenfor hjemlandet, selv om det drives en begrenset oppdrett i både USA og noen andre vestlige land.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Kuvasz er en stor, robust og sterk hund. Rikelig med pels, lang, bølget og noe stiv. Bløt underull, pelsen skal danne en krage rundt halsen. Mandelformede, skråstilte øyne. Langsomme og forsiktige bevegelser. Hvit av farge, elfenbensfarget er tillatt. Lavt ansatt hals. Hannhunder blir 71-76 cm høye, tisper 66-70 cm.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

En ypperlig territorial vokterhund og vakthund, som for de rette menneskene også kan bli en trygg og stødig familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Kuvasz er en selvstendig, stødig og svært modig hund. Typen egner seg best for erfarne hundeeiere. Den er skeptisk til fremmede og vil naturlig vokte på det den mener er sitt og familiens territorium. Rasen trenger en konsekvent og sterk leder (ikke dominerende) for å bli en god og trygg familiehund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.