Ungarsk kuvasz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungarsk kuvasz
kuvasz
Hundetypebruks-, hyrde- og gjeterhunder
OpprinnelseUngarn
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp8-10
Størrelsegigantstor (30-52 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 Sek. 1
(FCI #054)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Ungarsk kuvasz (FCI #54) er en stor, hvit bruks-, hyrde- og gjeterhund (FCI gruppe 1, seksjon 1) som anses å stamme fra Karpatene i Ungarn. Hunderasen, eller dens nærmeste forfedre, kom trolig til Karpatene med madjarene helt på slutten av 800-tallet. Kuvasz har gjennom århundrer blitt benyttet som vokterhund og vakthund i hjemlandet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Ungarsk kuvasz fungerte i praksis som vokterhund til langt innpå 1800-tallet. Etter den tid ble den mer brukt som vakthund i hjemlandet, der den helst var å finne på større gods. Rasens nøyaktige opprinnelse er ukjent, men man har antatt at den stammer fra hunder som ble ført til Ungarn med madjarenes invasjon på slutten av 800-tallet. En annen teori er at den kom med kumanerne1200-tallet da kumanerne flyktet vestover fra Tyrkia i en forsøk på å unngå mongolenes invasjon. Man kan derfor tenke seg at store hvite molossere som kom til Europa fra Asia med migreringene østfra må ha spilt en betydelig opphavsmessig rolle for både kuvasz og en rekke andre lignende hunderaser. Ungarsk kuvasz er sjelden utenfor hjemlandet, selv om det drives et begrenset oppdrett både i USA og i noen andre vestlige land.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Kuvasz er en stor, robust og sterk hund. Den har rikelig med pels; pelsen er lang, bølget og noe stiv. Pelsen skal være hvit; elfenbensfarget pels er tillatt. Underullen er bløt, og pelsen skal danne en krage rundt halsen. Øynene er mandelformede og skråstilte. Hundens bevegelser er langsomme og forsiktige. Halsen er lavt ansatt. Hannhunder blir 71–76 cm høye, tisper blir 66–70 cm.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Hunderasen er en ypperlig territorial vokterhund og vakthund, og kan for de rette eierne også bli en trygg og stødig familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Kuvasz er en selvstendig, stødig og svært modig hund. Typen egner seg best for erfarne hundeeiere. Den er skeptisk til fremmede og vil naturlig vokte på det den anser som sitt og familiens territorium. Rasen trenger en konsekvent og sterk leder (ikke dominerende) for å bli en god og trygg familiehund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]