Komondor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Komondor
kiraly
Komondor delvin.jpg
Hundetypebruks-, hyrde og gjeterhunder
OpprinnelseUngarn
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp8-10
Størrelsegigantstor (40-60 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 Sek. 1
(FCI #053)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Komondor (FCI #53) er en helhvit bruks-, hyrde og gjeterhundtype som er kjent for sin svært karakteristiske «mopplignende» pelsbehåring. Den er gigantstor og stammer fra Ungarn. I hjemlandet har den tradisjonelt fungert som vokterhund opp gjennom århundrene.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Man har antatt at Komondorens forfedre kom til Ungarn med madjarene helt på slutten av 800-tallet, men dette kan være feil. En annen teori er at den kom med kumanerne (også kalt vestlige kiptsjaker) på 1200-tallet, da disse flyktet vestover fra Tyrkia i en forsøk på å unngå mongolenes invasjon. Faktisk har denne teorien blitt forsterktet i senere tid, gjennom arkeologiske funn av hunder gjort i bosetninger etter kumanere. Funnene påminner sterkt om komondor og kuvasz, uten at dette kan endelig bekreftes. Navnet komondor (eller komon-dor) ble tolket som kumanernes hund av András Pálóczi-Horváth i 1989, noe som ytterligere forsterker den siste teorien.

Rasen må således trolig regnes som en etterkommer av de store hvite hundene som innvandret til Europa fra Asia gjennom migreringene østfra, men særlig mer vet man ikke om rasens opphav.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Komondor er en gigantstor svakt rektangulær hunderase med en svært karakteristisk helhvit pels, som minner om den puli og bergamasco har. Hele kroppen er rikelig dekket av lang, lisse- eller mopplignende pelsbehåring som er 20-27 cm lang på lendet, 15-22 cm på ryggen, over skuldrene og langs sidene av brystkassen, og 10-18 cm lang på hodet, halsen og nedover lemmene. Behåringen er grov i strukturen og sammentvinnet i lange, lisselignende strimler som ikke må flette seg med hverandre. Underullen er tynn og ullen. Pelsen må ikke børstes, men kun «ryddes/separeres» med fingrene. Separeringen starter man med i 8-måneders-alderen. Den skal heller ikke vaskes mer enn maksimalt to ganger om året.

Hannene blir omkring 80 cm i skulderhøyde og veier gjerne 50-60 kg, tispene blir cirka 70 cm høye og veier gjerne 40-50 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Komondor er en god vokterhund og vakthund av natur. For de rette blir den også en meget god familiehund, kløvhund, trekkhund eller utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Komondor er en hund for viderekomne. Dette er ingen kjælehund, men den er både lojal og hengiven eieren og skal være forsiktig omkring barn. Den krever mye plass og mosjon for å trives, og kan være både territorial og dominant.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]