Hopp til innhold

Puli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Puli
ungarsk gjeterhund, ungarsk vannhund
Hundetypebruks-, hyrde og gjeterhund
OpprinnelseUngarn
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp10-12
Størrelsemellomstor (10-15 kg)
Passer forerfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 seksjon 1
(FCI #055)
AKCGroup 5
CKCGroup 7
KCSjekk!
UKCHerding Dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Puli (FCI #55) er en mellomstor bruks-, hyrde og gjeterhundtype som er kjent for sin svært karakteristiske «mopplignende» pelsbehåring. Den er stammer fra Ungarn, dit den trolig kom med madjarene900-tallet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Puli kom trolig til Ungarn med madjarene. Den stammer sannsynligvis fra persiske og asiatiske vokterhunder av urtypen, men har nok først funnet sin endelige form på de ungarske steppene. Pulien har tradisjonelt fungert som vokterhund gjennom århundrene, men fra 1800-tallet og framover har den mer og mer gått over til å bli en gårdshund og vakthund. Rasen ble introdusert i USA i 1930 og der ble den anerkjent av American Kennel Club i 1936. Rasestandarden ble endelig fastsatt først i 1955.

Svart Puli

De første puliene kom til Norge1960-tallet, men disse gikk ikke videre i avl. Det var først på 1970-tallet at man begynte å avle på rasen i Norge. Den har imidlertid fortsatt en beskjeden utbredelse her i landet, der registreringstallene de siste 5 årene har ligget jevnt mellom 4 og 6 hunder i året.[1]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Puli er en kvadratisk og kompakt hund med kraftig benbygning og en svært karakteristisk pels, som minner om komondor og bergamasco. Hannhunder skal ideelt måle mellom 40-44 cm i skulderhøyde og veie 13-15 kg. Tispene skal måle 37-41 cm og veie 10-13 kg.

Pelsfargene kan være ensfarget sort, grå, mørk aprikos med sort maske (såkalt masket fako) eller helhvit. En liten hvit brystflekk er tillatt, samt maske på den ene fargevarianten.

Åtte uker gamle valper ser ut som en vanlige langhårsvalper. pelshårene begynner å filtrere seg i «lisser/snorer» først ved 8-12 måneders alderen. Fra da av skal pelsen ikke børstes, men kun greies ut med fingrene. Man må spesielt ta godt vare på pelsen rundt munnen og analåpningen, slik at den ikke klumper seg.Pulien kan gjerne bades når den blir skitten.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Puli er i dag først og fremst en god vakthund og gårdshund, men den har også en rekke andre bruksegenskaper. Den er også en god familiehund, spesielt for en aktiv familie som er glad i å være mye ute. Likeledes er den en spennende utstillingshund og en fremragende hund til ulike typer hundesport. Rasen er blant annet kjent for sin spenst og skal være en meget god høydehopper.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Det hevdes at puli skal være usedvanlig flink med barn. Den er meget livlig og hurtig og kan være svært selvstendig og noe dominerende, men godlynt og lojal. Den er ofte litt skeptisk til fremmede og vil varsle. Rasen trenger nok mosjon og stell for å trives. Den bør ikke velges om den må være alene hjemme på dagtid, da den er svært flokkorientert og lett vil mistrives i slike situasjoner.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det finnes hofteleddsdysplasi på rasen. Dette kan tidligst diagnostiseres sikkert ved 12 måneders alder. Det finnes også arvelige øyesykdommer på rasen, selv om dette ikke er funnet på hunder i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Reg. statistikk alle raser 5 siste år(XLS)». Arkivert fra originalen 21. januar 2012. Besøkt 16. mai 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]