Schapendoes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schapendoes
Dutch schapendoes, nederlandsk schapendoes m.m.
Nederlandse-schapendoes-02.jpg
HundetypeGjeterhund
OpprinnelseNederland
Egenskapergjeterhund, vakthund, familiehund
Livsløp12
Størrelsemellomstor (12-25 kg)
Passer foraktive
Anerkjennelser
FCIGr. 1, sek. 1
(FCI #313)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Schapendoes (FCI #313) er en gjeterhund med opprinnelse i Nederland, der den har har vært brukt av sauegjetere siden slutten av 1800-tallet. Rasen har trolig et felles opphav med bearded collie, owczarek nizinny, bergamasco, puli, briard og lignende gjeterhunder. I de tyske distriktene Hessen, Odenwald og Niederrhein fantes det også en variant av typen kalt tysk gjeterpuddel. Rasen er fortsatt en populær gjeterhund, vakt- og familiehund i Nederland], men den er relativt lite kjent utenfor hjemlandet. (2014 - Man begynner litt etter litt å "få øynene opp" for denne rasens mange gode egenskaper også utenfor Nederland)

Hunderasen som sådan regnes som grunnlagt av P.M.C. Toepoel under andre verdenskrig, da han startet et avlsprogram med tanke på å redde typen som på denne tiden var i ferd med å dø ut. Den første raseklubben ble grunnlagt i 1947 og rasen fikk en midlertidig anerkjennelse fra Raad van Beheer (nederlandsk kennelklubb) i 1952. Den første rasestandarden var klar i 1954, samtidig med at stamboka ble åpnet. FCI anerkjent rasen endelig i 1971.

Rasens temperament[rediger | rediger kilde]

Rasen er vennlig og har et rolig gemytt - de er svært vennlige mot både barn og voksne. Er også svært lærevillige, lekne og intelligente. Men den er også en gjeterhund, og trenger å få rikelig med mosjon. De liker å jobbe.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Teknologisk Forlags store hundebok, 1983.
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.