Border collie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Border collie
collie, arbeidscollie, grensecollie
Border collie
Border collie, rød og hvit
Hundetype bruks-, hyrde og gjeterhunder, fårehunder
Opprinnelse Storbritannia
Egenskaper gjeterhund, brukshund
Forventet livsløp 12-14
Størrelse middels stor (13-22 kg)
Passer for aktive, sauebønder
Anerkjennelser
FCI Gr. 1, seksjon 1
AKC Herding
CKC Ingen
KC Pastoral
UKC Herding
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Border collie (FCI #297) er en fårehund av britisk opprinnelse. Rasen er en utpreget gjeterhund, med aner fra grensetraktene mellom England og Skottland. Derfor kalles den også «collie fra grensetraktene» eller bare collie. Rasen er svært populær på grunn av sin store arbeidskapasitet og mange gode egenskaper som brukshund. Den er trolig også verdens mest populære gjeterhund for sau.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det er uenighet om hvor betegnelsen collie stammer fra. Det eksisterer flere teorier. En vanlig oppfatning har vært at collie er avledet av det gammelengelske ordet col, som betyr svart, kanskje avledet av uttrykket colley, som betyr mørkhåret. En annen forklaring er at navnet stammer fra det gæliske uttrykket cuilean, som betyr valp og er avledet fra det gammelengelske uttrykket cuilén. En tredje teori er at uttrykket er avledet av det keltiske ordet coelio, som betyr en man kan stole på.

Typen er kjent under flere navn, blant annet som arbeidende collie, gammeldags collie og gårdscollie. Det er grun til å tro al alle collierasene har et felles opphav. Det er først på andre halvdel av 1800-tallet at man begynner man å se selektering. Først i 1915 nevner James Reid, sekretær for Sheep Dog Society i Storbritannia, denne hundetypen som border collie. Det siste (som altså er synonymt med dagens rasenavn) kan ha sammenheng med hvor folk mente at typen oppsto.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Border collie, sort og hvit
Border collie, blue merle
Border collie, blond og hvit

Rasen oppsto i Storbritannia, men nøyaktig hvor og når typen ble etablert vet man ikke. Man antar imidlertid at den har oppstått i grensestrøkene mellom England og Skottland, trolig fra hunder som i generasjoner har vært en lokal landrase av collietype, men nøyaktig hvilke hunder som danner grunnlaget vet man ikke i dag. Man vet imidlertid at Old Hemp regnes som progenitor, en tricolor border collie hann født i september 1893 og død i mai 1901. Faren var en sort og brun collie, mens mora var helsvart og hadde et blått og et brunt øye.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Border collie er en middels stor, slank, smal og langstrakt hund med et forholdsvis smalt hode og delvis stående ører. Snutepartiet er ikke like langt som hos collie. Øynene kan variere fra mørk brune til amber eller lys blå. Rasen kan også av og til ha ett blått og ett brunt øye. De forskjellige kennelklubbene rundt om i verden har forskjellig syn på dette. Nesebrusken skal følge grunnfargen til pelsen i farge. En hund som for det meste er sort, skal således ha sort nesebrusk.

Pelsen er ofte relativt lang, men kan også være semi-lang eller semi-kort. Fargen er vanligvis sort og hvit, men den kan også være rød og hvit, brun og hvit, blond og hvit eller tricolor (sort og hvit med brune innslag). Store fargevekslende felt er mest vanlig, men såkalt blue merle (spettet) er også normalt. Border collie hevdes av noen å ha vært mørkere før i tiden. Lignende påstander gjelder også for andre collier. Dette korresponderer godt med teorien om et gammelengelsk opphav, men en slik påstand mangler altså dokumentasjon.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Gjetende border collie (rovdyratferden hunden utviser kalles eyeing og stalking)

Border collie er en utpreget og meget energisk gjeterhund, men den har også et meget stort potensial som brukshund på et mer generelt grunnlag. Det være seg som narkotikahund, lavinehund og hjelpehund eller som brukshund i ulike former for hundesport, som agility, lydighet og flyball m.m. Rasen har stor arbeidskapasitet og blir gjerne en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne på regulær basis.

Organisasjonene som stambokfører og arbeider med border collie som brukshund, for eksempel Norsk Sau og Geit (gjennom NKK) og International Sheep Dog Society (ISDS) i Storbritannia og Irland, setter ingen krav til utseende. Pelsfarge, pelslengde, øyefarge, fargen på nesebrusken, ørefasongen og annet uten betydning for bruksegenskapene blir ikke tillagt vekt i avlen. Det avles kun på gjeteregenskaper, lynne og helse. Hundenes utseende, anatomi og fysikk blir dermed et resultat av hva som er hensiktsmessig for en hund som skal løpe mye og hardt i lengre perioder.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Border collie er en hurtig, energisk og meget oppvakt hunderase som krever mye oppmerksomhet og mosjon for å trives. Noen mener at rasens energinivå og intelligens kan sammenlignes med 6 - 8 år gamle barn,[1] men dette er kontroversielt. Vitenskaplige studier har imidlertid dokumentert at denne rasen har evnen til å lære betydningen av mer enn 1000 navn på objekter og hente dem på kommando, noe som er absolutt unikt blant hunder.[2]

Rasen blir vanligvis regnet som en snill og tolerant familiehund, men den er også kjent for å ville gjete «alt som leer på seg», herunder også barn, syklister og biler. Border collie passer best i familier som er svært aktive selv, og som vet å gi hunden nok trening og massevis av oppgaver. Om den blir understimulert kan den fort bli destruktiv i sin adferd. I slike tilfeller er det kjent at rasen kan ha en tendens til å ville «klype», noe som ofte skyldes en kombinasjon av rasens sterke gjeterdrift og manglende utløsning for energioverskudd.

Annet[rediger | rediger kilde]

Norsk Sau og Geit (NSG), som fungerer som raseklubb for både border collie og working kelpie, inngikk i 1985 en avtale med NKK som regulerer adgangen til å stille ut disse rasene på visse vilkår.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Border Collie». Hunderase.no (Norsk). 10. oktober 2014. Besøkt 18. desember 2014. 
  2. ^ John W. Pilley, Alliston K. Reid. Border collie comprehends object names as verbal referents. Behavioural Processes, 2010. DOI: 10.1016/j.beproc.2010.11.007. Besøkt 2015-07-03

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]