Hopp til innhold

Pumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pumi er en mellomstor hund av terriertype. Den er opprinnelig en ungarsk gjeterhund. Den ble tidligere brukt til å gjete storfe og til å holde rotter og mus unna foret på gården.

Den er mest kjent i Sverige, men antallet øker også i Norge, men med kun 80-100 individer til lands er det fremdeles "eksotisk" å eie en Pumi.

Det som kjennetegner en pumi er de glade, livlige ørene som gir den sitt koalabjørnlignende utseende. Som de fleste andre rasene i gr. 1 er det en rase som trenger mye mosjon og ikke minst hjernetrim. Om den ikke får dette, finner den på ting for å underholde seg selv, noe som sjeldent blir veldig koselig. Den kan være mistenksom og vaktsom mot fremmede, så sosialisering fra ung alder er viktig. Det kan være mye lyd i en Pumi, men det går an å lære den når og hvor den får bjeffe.

Pelsstell[rediger | rediger kilde]

Pelsstellet på pumien skal aldri kjemmes våt eller med karde, kun med metallkam når den er tørr, noe den skal bli på en naturlig måte. Akkurat som puddelen skal den nappes i ørene og klippes, men da kun med saks og ikke maskin.

Pelsen er veldig grei i all slags vær som voksen, men som valper har de en tendens til å ta med seg "hele skogen" hjem. På en måte så kan du sammenligne pelsen litt med en airedaleterrier men den er mykere og litt mer "ullete". Før var pumien en napperase som nå er gått mer eller mindre over til kun klipping, du kan på noen få såkalt blandingspels. Pelsen er enkel og tover seg sjeldent.

Tiden man bruker på klippen varierer av om du skal ha utstillingsklipp eller ikke, og erfaringen du og hunden får på klippebordet. Det kan ta litt lengre tid på begynnelsen som med alt annet du gjør for første gang.

Den er i all hovedsak en enkel klipp å klippe og holde. De aller fleste klipper også pumiene sine selv.

Bruksområder og bruk[rediger | rediger kilde]

Pumien trenger en fast, kjærlig og ikke minst rettferdig oppdragelse og du kommer helt klart lengst med positive metoder. De bryr seg veldig lite om andre hunder og mennesker når dere jobber. De lager sjeldent lyd når de jobber/trener, spesielt om du er oppmerksom på det tidlig i treningen om den pumien du får har lett for å lage lyd.

I dag er de fleste pumier å se i utstilling og Agilityringen. Flere prøver pumien sin på gjeting med godt hell, flere i spesialsøk (som kantarell og hussopp), service/terapihunder og freestyle. Den gir alt hver gang, uansett vær og vind innen rimelighetens grenser.

Førbarheten er stor (gjeter) pågangsmotet er høyt (terrieren) og den kan holde på lenge.

Helse[rediger | rediger kilde]

Pumien har en veldig god helse, det kan dukke opp noe hoftedysplasi og er en liten fare for noen øyesykdommer. Men dette holdes i sjakk med HD-røntgen og jevnlig øynelysning hos alle avlsdyr og valpene.

En pumi på 14-15 år er langt fra uvanlig og de holder seg som rase friske og spreke i høy alder.

Alt fra helt hvitt til helt sort er tillatt, men fargen skal være ensfarget, grå i forskjellige nyanser er også tillatt og mest vanlig.

Idealhøyden for en hannhund er 43-45 cm (tillatt: 41-47 cm). For en tispe er idealhøyden 40-42 cm (tillatt 38-44 cm).

Det er et godt råd til alle som kunne tenke seg en pumi, eller som bare vil lære mer om den, å konsultere klubben for ungarske vakt-og gjeterhundraser sin nettsider.