Pumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pumi er en mellomstor hund av terriertype. Den er opprinnelig en ungarsk gjeterhund.z

Pumien er bokstavelig talt en stor hund i liten kropp. Den ble tidligere brukt til å gjete storfe og til å holde rotter og mus unna foret på gården.

Den er mest kjent i vårt naboland Sverige, men ettersom flere og flere får øynene opp for denne fantastiske lydighets- og agillity-hunden øker antallet også her i Norge, men med kun 80-100 individer her til lands er det fremdeles "eksotisk" å eie en Pumi.

Det som kjennetegner en pumi er de glade, livlige ørene som gir den sitt koalabjørnlignende utseende. Dette sammen med dens klovnaktige vesen gjør pumien til en glede å ha som sin beste venn. Men som de fleste andre rasene i gr. 1 er det en rase som trenger mye mosjon og ikke minst hjernetrim. Om den ikke får dette, finner den på ting for å underholde seg selv, noe som sjeldent blir veldig koselig. Den kan være mistenksom og vaktsom mot fremmede og sosialisering fra ung alder er viktig. Det kan være mye lyd i en Pumi, men det går an å lære den når og hvor den får bjeffe.

Pelsstell: Pelsstellet på pumien er også noe spesielt, den skal aldri kjemmes våt eller med karde, kun med metallkam når den er tørr, noe den skal bli på en naturlig måte. Akkurat som puddelen skal den nappes i ørene og klippes, men da kun med saks og ikke maskin.

Pelsen er veldig grei i all slags vær som voksen... men valpepels er valpepels og de har som valper en tendens til å ta med seg "hele skogen" hjem. På en måte så kan du sammenligne pelsen litt med en airedaleterrier men den er mykere og litt mer "ullete". Før var pumien en napperase som nå er gått mer eller mindre over til kun klipping, du kan på noen få såkalt blandingspels. Pelsen er utrolig enkel og tover seg sjeldent.

Tiden man bruker på klippen varierer av om du skal ha utstillingsklipp eller ikke og erfaringen du og hunden får på klippebordet. Det kan ta litt lengre tid på begynnelsen som med alt annet du gjør for første gang.

Den er i all hovedsak en enkel klipp å klippe og holde.. ALLE kan med litt veiledning klare dette selv... De aller fleste (om ikke alle) klipper også pumiene sine selv.

Bruksområder og bruk:

Pumien trenger en fast, kjærlig og ikke minst rettferdig oppdragelse og du kommer helt klart lengst med positive metoder.

For å si det enkelt så er de det beste av to verdener... uten det "negative" av både terrier og gjeter. De bryr seg veldig lite om andre hunder og mennesker når dere jobber.. da er den på JOBB og det er kun dere to. Det kan være litt lyd i dem, men det går fint an å lære dem hvor, når og hvor mye de får bjeffe (de er like lett lærte der som på alt annet ;) )

De lager sjeldent lyd når de jobber/trener, spesielt om du er oppmerksom på det tidlig i treningen om den pumien du får har lett for å lage lyd. På Agility er det noen som lager lyd... men det er vel generelt vanlig innen Agility.

De er som poteten.. de kan brukes til alt.. kun størrelse (ikke alltid det heller) og eiers fantasi som setter grensene. Så lenge den har en "jobb" å får gjort den sammen med deg så er den overlykkelig :D

I dag er nok de fleste pumier å se i utstilling og Agility ringen... flere prøver pumien sin på gjeting med godt hell, flere i spesial søk (som kantarell og hus sopp), service/terapi hunder og freestyle.

Pumien er en drøm å jobbe med ... den er født klar og ELSKER å lære nye ting og triks, du kan ikke gi den for mye... Den gir alt vær gang, hele tiden uansett vær og vind innen rimelighetens grenser.

Førbarheten er stor (gjeter) pågangsmotet er høyt (terrieren) og den kan holde på lenge. Den har som rase en god av-knapp.. den går liksom ikke hele dagen å maser om å få jobbe, men den er der som et skudd i det øyeblikket du tar i båndet eller begynner å pakke trenings sekken.

Helse:

Pumien har en veldig god helse, det kan dukke opp noe HD og er en liten fare for noen øyesykdommer. Men dette holdes i sjakk ved HD røngting og jevnlig øyelysning hos alle avlsdyr og valpene.

En pumi på 14-15 år er langt fra uvanlig og de holder seg som rase friske og spreke i høy alder.


Alt fra helt hvitt til helt sort er tillatt, men fargen skal være ensfarget, grå i forskjellige nyanser er også tillatt og mest vanlig.

Idealhøyden for en hanhund er 43-45 cm (tillatt: 41-47 cm). For en tispe er idealhøyden 40-42 cm (tillatt 38-44 cm).

Det er et godt råd til alle som kunne tenke seg en pumi, eller som bare vil lære mer om den, å konsultere klubben for ungarske vakt-og gjeterhundraser sin websider.


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.