Sydrussisk ovtcharka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sydrussisk ovtcharka
Sydrussisk gjeterhund, yuzhak m.m.
Hundetypegjeterhunder
OpprinnelseRussland
Egenskapervokterhund, vakthund
Livsløp10-12
Størrelsegigantstor (ca. 50 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 1 Sek. 1
(FCI #326)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sydrussisk ovtcharka (FCI #326, Ioujnorousskaïa Ovtcharka) er en gigantstor gjeterhund/vokterhund med opprinnelse fra det sørlige Russland.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Ovtcharka betyr gjeterhund, men sydrussisk ovtcharka er ikke mer gjeterhund enn de andre ovtcharkaene, men en typisk vokterhund. Allikevel blir altså denne rasen av FCI klassifisert sammen med andre gjeterhunder i gruppe 1. Hunden ble første gang anerkjent som en egen hunderase av Sovjetunionen i 1952.

Det hersker uenighet om opprinnelsen til denne hunden, men de fleste kynologer er enige om at rasen var fullstendig utviklet på 1790-tallet. Før den tid mener noen historikere og kynologer at typen kan ha oppstått fra enten pre-slaviske ariske hunder som innvandret fra øst alt i det 4. årtusen eller fra europeiske hunder fra vest. Det siste begrunnes blant annet med at sydrussisk ovtcharka ligner svært på flere europeiske gjeterhunder, både anatomisk og pelsmessig.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Sydrussisk ovtcharka

Sydrussisk ovtcharka er en stor, massiv, slank og rubust hund med godt utviklet muskulatur og kraftig pels. Den karakteristiske ull-lignende pelsen er 10-15 cm lang og består av dekkhår og underpels. Dekkhårene bølger og danner sammenflettinger. Mest vanlig er helhvit, gul/hvit (stråfarget) og grå/hvit (lys askegrå) i flere nyanser. Pelsen krever daglig stell, men sies å være nærmest «selvrensende». Til tross for pelsen tilpasser denne hunden seg godt alle typer klima.

Hannene skal ha en skulderhøyde på minst 65 cm, tispene 62 cm. Vekten ligger typisk på omkring 50 kg, avhengig av type og kjønn. Rasen har tydelig kjønnspreg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Sydrussisk ovtcharka er en utpreget brukshund med lange tradisjoner som vokterhund og vakthund. Den jobber normalt i små grupper på 4-5 hunder per 1000 sau.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Sydrussisk ovtcharka har et primitivt lynne og passer ikke som en typisk familiehund. Dette er en rase for eksperter. Den trenger en tydelig leder, mye mosjon og en god del pelsstell for å trives. Dens primitive lynne gjør den til en naturlig vakthund. Rasen er ofte dominant og gjerne også territorial.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata