Katalansk gjeterhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katalansk gjeterhund

Katalansk gjeterhund er en mellomstor vokterhund som stammer fra Catalonia, der den tradisjonelt har blitt brukt til å gjete, vokte og forflytte får, kyr og hester i de katalanske Pyreneene. Rasen er også kjent under navnene Perros de Pastor Catalan og Gos d’Atura Catala.[1]

Rasen ble foretrukket for sine gode gjeteregenskaper. Den ble ofte sendt alene med dyrene på beite. Hundene er selvstendige, og tar initiativ til å løse situasjoner. Rasen beskrives som tapper og modig. Dette kan i praksis bety at hunden vil forsvare seg og sine om så med livet som innsats. Hunden tåler varme, kulde og andre værforhold godt. Den kan – som andre gjeterhunder – arbeide under ekstreme forhold til tross for sparsom foring.

Hunden er svært knyttet til sin gjeter (og familie/flokk). Det sies at den gjør alt for dem – om den mener det er nødvendig. Det er en aktiv, livlig og intelligent hund, som gjerne tar initiativ til aktivisering. Hunden trenger mye mosjon samt mental stimulans og aktivisering. En understimulert katalansk gjeterhund sysselsetter gjerne seg selv. Dens påfunn er ikke alltid etter eiers ønske.

I Sverige brukes hunden til gjeting, agility, lydighet og sporarbeid, med varierende resultater, og som selskapshund. Selv om rasen er intelligent og lettlært, er det viktig med gjentakelse av øvelser som skal utføres likt hver gang.

Rasen kan være reservert og mistenksom mot fremmede. Hundene kan oppfattes som usosiale og uinteressert i fremmede. De skal allikevel ikke være aggressive. Egenskapene er sannsynligvis utviklet fordi hunden skulle beskytte dyrene mot tyver på to og fire ben, og ellers passe på familie/bosted.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pelsen er relativt lettstelt: strie dekkhår og rikelig med underull. Når hunden feller valpepelsen kreves daglig gjennombørsting fordi det danner seg mye floker. Som voksen trenger hunden en gjennombørsting en gang i uken.

Mankehøyden er 45-53 cm på tisper, 47-55 cm på hanner. Hunden skal fremstå som lenger enn den er høy: forholdet mellom kroppslengde og mankehøyde skal være omtrent 8:9. En voksen hund veier ca. 20-25 kg.

Hunden i Norden[rediger | rediger kilde]

Rasen kom til Sverige i 1997, og i august 2007 var det 106 eksemplarer registrert. I Norge var det i underkant av 10 hunder ved utgangen av 2008.

Rasenavnet[rediger | rediger kilde]

Rasen heter Gos d'Atura Català på katalansk, Pastor catalán på spansk, Catalonian Shepherd på engelsk. På svensk har rasen kjælenavnet Gos. Gos d'Atura Català betyr katalansk gjeterhund: gos er hund, aturar er å gjete, og Català er Catalonia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Katalansk gjeterhund». Hunderase.no. 3. november 2014. Besøkt 22. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]