Hvit gjeterhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvit gjeterhund
Weisser Schweizer Schäferhund
Hvit gjeterhund
HundetypeGjeterhund
OpprinnelseSveits
EgenskaperBruks- og familiehund
Livsløp12 år
Størrelse55-66 cm (25-40 kg)
Anerkjennelser
FCIGruppe 1, seksjon 1
(FCI #347)
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Hvit gjeterhund (FCI# 347 – tysk: Weisser Schweizer Schäferhund eller Berger Blanc Suisse) er en hunderase som kommer fra Sveits. Oppførselen er vennlig og enkel.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den hvite gjeterhund stammer fra de tyske schäferhundene i Tyskland. Blant disse var hunder som var hvite og bærere av genet for hvit pels. Den hvite pelsen ble forbudt i Tyskland i 1933. De hvite schäferhundene forsvant nesten fra Europa, men ble avlet på i USA og Canada. På starten av 1970-tallet ble den hvite amerikanske hannhunden «Lobo», (født 5. mars 1966) importert til Sveits, og denne kan regnes som rasens stamfar. Siden det var Sveits som søkte og fikk hvit gjeterhund registrert, blir Sveits regnet som rasens hjemland. Rasen ble registrert av FCI i 2002.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rasen er oppmerksom, våken og temperamentsfull, men ikke nervøs. Reservert mot fremmede, men aldri redd eller aggressiv. Kraftig, muskuløs, middels stor. Stående ører. Kort eller lang pels, alltid med underull. Rektangulær, middels grov benstamme. Inntrykket er elegant med harmoniske linjer.

Hannhundene blir 60 til 66 cm høye, tispene 55-61 cm. Vekten på hannhundene er 30 til 40 kilo, mens tispene ligger på 25 til 35 kilo.

Hvit gjeterhund er ikke avlet for å være vakthund. Den har et tydelig mykere og vennligere gemytt enn den tyske schäferhunden. De blir i regelen ikke brukt som politihund.

Schäferhundens skrånende kropp med lendeparti lavere enn skuldrene aksepteres ikke i avlen. Man tilstreber en rekatungulær benstamme og normal anatomi.

Den hvite pelsfargen skyldes et maskeringsgen. Hvit gjeterhund er ikke albino.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]