Gjeterhunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gjeterhund)
Hopp til: navigasjon, søk

Gjeterhunder og kveghunder (av eng. Sheepdogs and Cattle Dogs) er en FCI gruppe som består av hunder som deles inn i de to undergruppene fårehunder og kveghunder, avhengig av formålet de opprinnelig ble avlet for. Dette var i hvertfall FCIs målsetning med gruppen, men i dag vet vi at gruppen vanskelig lar seg forsvare på dette grunnlaget. Det har moderne forskning med DNA for lengst avdekket. NKK har gitt denne gruppen navnet bruks-, hyrde og gjeterhunder på norsk, som nok er mer dekkende for gruppen.

Seksjon 1: Fårehunder[rediger | rediger kilde]

Border collie på jobb

Prototypen på en fårehund kan sies å være en mellomstor, hurtig hund med stor kapasitet, alá border collie. FCIs undergruppe fårehunder består av en broket samling ulike hunder og typer, som helt eller delvis kan mangle et felles opphav hva avlformål, anatomi og morfologi angår.

Hundene i denne seksjonen er altså slett ikke så nært beslektet som FCIs inndeling skulle tilsi. Mange av hundene har aldri hatt oppgaver som tradisjonelle fårehunder, men har snarere vært avlet som gårdshunder, vakthunder og vokterhunder. Flere av disse rasene er i dag også populære tjenestehunder og familiehunder. Schäferhund er et eksempel på sistnevnte og kan best karakteriseres som en meget allsidig brukshund, men med svært begrensede forutsetninger som fårehund. Hunderasen regnes i dag som en av verdens to mest populære rasehunder, sammen med labrador retriever.

Informasjon om fårehunder

Seksjon 2: Kveghunder[rediger | rediger kilde]

Undergruppen kveghunder består av hunder som tradisjonelt har blitt avlet som gjeterhunder for kveg, men mens de australske og azorske kveghundene fortsatt brukes til slike formål, så må den flamske bouvieren i dag snarere kunne kalles en allsidig brukshund.

Informasjon om kveghunder, unntatt sveitsiske kveghunder (såkalte sennenhunder)