Fritz Carl Rieber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fritz Rieber)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritz Carl Rieber
Fritz C Rieber Bergensbanens forkortelse - L0036 568Fo30141608090195.jpg
Født7. juni 1903Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død6. feb. 1978Rediger på Wikidata (74 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forretningsmann og industrieier
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Fritz Carl Rieber (født 7. juni 1903 i Bergen, død 6. februar 1978 samme sted) var en norsk forretningsmann og industrieier. Han gjorde familiebedriften, Rieber & Søn, til en av de største i Bergen på 1900-tallet, kjempet for å bedre trafikkforholdene i byen og var blant dem som tok initiativ til Det norske arboret på Milde og til Grieghallen.

Rieber & Søn[rediger | rediger kilde]

Fritz C. Rieber studerte ved Bergens Handelsgymnasium og tok eksamen der i 1921. Senere studerte han ved University of Oxford, og da faren Fritz Carl Rieber døde i 1928, tok han over ledelsen i firmaet, som han drev til han døde. Farfaren Paul Gottlieb Lebrecht Rieber hadde startet firmaet med eddikproduksjon og senere steinhoggeri og kalkfabrikk. Etter hvert satset firmaet på næringsmidler, byggevarer og veidekke.

I tiden under Fritz Rieber ble firmaet en internasjonalt konsern med hovedvekt på næringsmidler. I 1948 startet han Toro-fabrikken.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fritz Rieber var aktiv i flere næringsorganisasjoner i Bergen og satte spor etter seg på flere områder i samfunnslivet. Fra 1955 til 1961 var han president i Bergens Handelskammer, samt at han var medlem i kommunikasjonsutvalget i Bergens Handelsforening. Her ivret han for bedre kommunikasjonsforhold i Bergen. Blant annet var han pådriveren for byggingen av Puddefjordsbroen mellom Bergen sentrum og Laksevåg og Eidsvågtunnelene fra Sandviken til Åsane. Dette medvirket til å knytte byen tettere til det som da var nabokommunene til Bergen. I tillegg var han med på å effektivisere jernbaneforbindelsene, særlig gjennom «Rieber-planen» fra 1955 der Ulrikstunnelen gjennom Ulriken ble bygd i 1964.

Mindre vellykket var initiativet til å få opprette Bergens Saneringsinstitutt hvor formålet var å sanere bebyggelsen i eldre bydeler og erstatte den med nyere bygg. Aktive bevegelser satte seg imot og ønsket å bevare de gamle trehusstrøkene i Bergen.

I 1970-årene var Fritz Rieber medvirkende til tanken om en ny konsertsal som kunne benyttes under de årlige festspillene. Resultatet ble Grieghallen som åpnet i 1978, samme år Rieber døde. Han prøvde også å få samle de ulike næringsorganisasjonene i Bergen, men dette skjedde først i slutten av 1980-årene da Bergen Næringsråd ble opprettet.

Gaver[rediger | rediger kilde]

Fritz Rieber og firmaet hans har gitt flere gaver, midler og legater til Bergen. I 1960-årene tok han initiativ til å få bygd et arboret i Fana. I 1976 ble det avdekket et bronserelieff av Fritz C. Rieber på Arboretet. I 1989 feiret Rieber og Søn 150-årsjubileum og ga da 10 000 rhododendronbusker til byen, som ble plantet langs innfartsårene til byen. I 1990 fikk en av disse veiene navnet Fritz C. Riebers vei.

Kilder[rediger | rediger kilde]