Fritz Carl Rieber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fritz Rieber)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritz Carl Rieber
Fritz C Rieber Bergensbanens forkortelse - L0036 568Fo30141608090195.jpg
Født7. juni 1903
Bergen
Død6. februar 1978 (74 år)
Bergen
Beskjeftigelse Forretningsmann og industrieier
Nasjonalitet Norge

Fritz Carl Rieber (født 7. juni 1903 i Bergen, død 6. februar 1978 samme sted) var en norsk forretningsmann og industrieier. Han gjorde familiebedriften, Rieber & Søn, til en av de største i Bergen på 1900-tallet, kjempet for å bedre trafikkforholdene i byen og var blant dem som tok initiativ til Det norske arboret på Milde og til Grieghallen.

Rieber & Søn[rediger | rediger kilde]

Fritz C. Rieber studerte ved Bergens Handelsgymnasium og tok eksamen der i 1921. Senere studerte han ved University of Oxford, og da faren Fritz Carl Rieber døde i 1928, tok han over ledelsen i firmaet, som han drev til han døde. Farfaren Paul Gottlieb Lebrecht Rieber hadde startet firmaet med eddikproduksjon og senere steinhoggeri og kalkfabrikk. Etter hvert satset firmaet på næringsmidler, byggevarer og veidekke.

I tiden under Fritz Rieber ble firmaet en internasjonalt konsern med hodevekt på næringsmidler. I 1948 startet han Toro-fabrikken.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fritz Rieber var aktiv i flere næringsorganisasjoner i Bergen og satte spor etter seg på flere områder i samfunnslivet. Fra 1955 til 1961 var han president i Bergens Handelskammer, samt at han var medlem i kommunikasjonsutvalget i Bergens Handelsforening. Her ivret han for bedre kommunikasjonsforhold i Bergen. Blant annet var han pådriveren for byggingen av Puddefjordsbroen mellom Bergen sentrum og Laksevåg og Eidsvågtunnelene fra Sandviken til Åsane. Dette medvirket til å knytte byen tettere til det som da var nabokommunene til Bergen. I tillegg var han med på å effektivisere jernbaneforbindelsene, særlig gjennom «Rieber-planen» fra 1955 der Ulrikstunnelen gjennom Ulriken ble bygd i 1964.

Mindre vellykket var initiativet til å få opprette Bergens Saneringsinstitutt hvor formålet var å sanere bebyggelsen i eldre bydeler og erstatte den med nyere bygg. Aktive bevegelser satte seg imot og ønsket å bevare de gamle trehusstrøkene i Bergen.

I 1970-årene var Fritz Rieber medvirkende til tanken om en ny konsertsal som kunne benyttes under de årlige festspillene. Resultatet ble Grieghallen som åpnet i 1978, samme år Rieber døde. Han prøvde også å få samle de ulike næringsorganisasjonene i Bergen, men dette skjedde først i slutten av 1980-årene da Bergen Næringsråd ble opprettet.

Gaver[rediger | rediger kilde]

Fritz Rieber og firmaet hans har gitt flere gaver, midler og legater til Bergen. I 1960-årene tok han initiativ til å få bygd et arboret i Fana. I 1976 ble det avdekket et bronserelieff av Fritz C. Rieber på Arboretet. I 1989 feiret Rieber og Søn 150-årsjubileum og ga da 10 000 rhododendronbusker til byen, som ble plantet langs innfartsårene til byen. I 1990 fikk en av disse veiene navnet Fritz C. Riebers vei.

Kilder[rediger | rediger kilde]